Lagere omzet en winst voor Shell door lagere olieprijs

De daling van de olieprijs in de afgelopen maanden heeft de winstgevendheid van energieconcern Royal Dutch Shell flink onder druk gezet. In het tweede kwartaal halveerde de netto winst van de multinational tot iets meer dan 4 miljard dollar (3,3 miljard euro), ten opzichte van de 8,7 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2011 lag de netto winst eveneens op 8,7 miljard dollar.

De door Shell zelf gehanteerde operationele winst (op basis van geschatte actuele voorraadkosten) daalde met een kwart tot een kleine 6 miljard dollar. De totale omzet van het grootste bedrijf ter wereld daalde met 3,8 procent tot iets onder de 120 miljard dollar (98,7 miljard euro).

De mindere prestaties van Shell houden direct verband met de ontwikkeling van de olieprijs. Waar de prijs van een vat ruwe Brent in de eerste drie maanden van dit jaar met 10 procent was gestegen tot ruim 122 dollar – en Shell een winstsprong rapporteerde – daalde die in het afgelopen tweede kwartaal met ruim 20 procent tot iets onder de 99 dollar. In de afgelopen weken liep de olieprijs weer licht op.

Het aandeel Shell was vanochtend de grootste daler in de hoofdindex van de Amsterdam beurs. De koers daalde met 2,8 procent tot 27,15 euro. Ook was er vanochtend enig goed nieuws voor beleggers: het bedrijf hanteert ook over het afgelopen kwartaal een dividend op 43 dollarcent per aandeel, 1 cent hoger dan in het tweede kwartaal vorig jaar.

Naast de dalende olieprijs spelen ook de dalende gasprijzen in Noord-Amerika het concern parten. Die twee factoren hebben de positieve ontwikkeling van het productievolume en de raffinagemarges gefrustreerd. „Onze sector blijft aankijken tegen significant prijsschommelingen ten gevolge van economische en politieke ontwikkelingen”, aldus topman Peter Voser in het begeleidende persbericht vanochtend. Niettemin ligt zijn concern „op schema” met zijn investeringen (van 32 miljard dollar over heel 2012) en met zijn doelstellingen om zowel de financiële resultaten als het productievolume te verbeteren. Volgens Voser blijft Shell zijn capaciteit uitbreiden in onder meer gasvelden in Noord-Amerika, en lastig ontginbare schaliegasvelden en diepzeebronnen.

Gisteren maakte het bedrijf bekend contracten te hebben gesloten met de twee grote Chinese energieconcerns CNOOC en CNPC voor gezamenlijke exploratie van olie- en gasvelden in de Zuid-Chinese Zee en voor de kust van het Afrikaanse Gabon. De overeenkomstenmoeten nog worden goedgekeurd door de Chinese autoriteiten.