Kortkolom economie

Tweede Kamer terug van reces om eurocrisis

Den Haag. De Tweede Kamer onderbreekt volgende week donderdag het reces voor een debat met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de eurocrisis. Een Kamermeerderheid steunt een verzoek van PVV en SP. „De problemen met Griekenland en Spanje worden met de dag erger. Dat rechtvaardigt een debat”, stelt Kamerlid Teun van Dijck van de PVV. SP’er Ewout Irrgang wilde ook een debat. Andere partijen, zoals de PvdA, vinden het eigenlijk te vroeg voor een debat, maar willen het ook niet blokkeren. Niet alle Kamerleden hoeven hun vakantie te onderbreken. Het debat wordt gevoerd door de financieel specialisten. De Tweede Kamer vroeg maandag opheldering van De Jager over het bericht in het Duitse weekblad Der Spiegel dat het IMF geen heil meer zou zien in verdere hulp aan Griekenland. De Jager schrijft woensdag in een brief aan de Kamer dat het IMF nog geen conclusies heeft getrokken. (Novum)

Alcatel-Lucent schrapt duizenden banen

Rotterdam. Het Franse telecommunicatiebedrijf Alcatel-Lucent schrapt vijfduizend banen. Dat liet het bedrijf van de Nederlandse topman Ben Verwaayen donderdag weten, nadat het bekend had gemaakt in het tweede kwartaal een nettoverlies van 254 miljoen euro te hebben geleden. In het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst van 43 miljoen euro geboekt. Alcatel-Lucent is het tweede grote Franse bedrijf in korte tijd dat een ontslagronde aankondigt. Het bedrijf verwacht dat het reorganisatieplan waar de vijfduizend ontslagen deel van uitmaken eind volgend jaar een besparing van 1,25 miljard euro moet hebben opgeleverd. Alcatel-Lucent zag zijn omzet op jaarbasis met ruim 7 procent dalen naar 3,5 miljard euro. (Novum/AP)

Boete HSBC in Mexico wegens drugsgelden

Mexico-Stad. De Mexicaanse tak van de Britse bank HSBC moet een boete van 379 miljoen Mexicaanse peso (23 miljoen euro) betalen omdat ze jarenlang niet hebben ingegrepen bij verdachte transacties van mogelijke criminelen. De boete werd gisteren aangekondigd door Mexicaanse toezichthouders en komt neer op ongeveer de helft van de winst van HSBC Mexico in 2011. Volgens onderzoek door de Amerikaanse Senaat werd er zoveel contant geld bij HSBC Mexico gestort en overgemaakt naar de Verenigde Staten dat het niet anders kan dat er illegale drugswinsten tussen zaten. HSBC Mexico heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt. (AP)

Topman Nomura stapt op in handelsschandaal

Rotterdam. Topman Kenichi Watanabe van de Japanse bank Nomura is vandaag opgestapt. Hij neemt daarmee de verantwoordelijkheid voor een handelsschandaal binnen Japans grootste zakenbank. Japanse toezichthouders onderzoeken momenteel of Nomura-handelaren in 2010 informatie gelekt hebben over transacties van energiebedrijf Impex, Mizuho Financial Group en Tokyo Electric Power Co. Nomura heeft al toegegeven dat enkele personeelsleden betrokken waren bij de lekkages. (AP)