Kortkolom cultuur

Drieluik van Thek naar Gemeentemuseum

Rotterdam. Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft een groot drieluik uit 1971 van de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek aangekocht. Het titelloze werk past volgens museumdirecteur Benno Tempel wegens de „menselijke thematiek en sensibiliteit” goed in de collectie. Thek (1933-1988) is de afgelopen jaren herontdekt. Kunstenaars als Damien Hirst en Mike Kelley hebben zich door hem laten inspireren. Inmiddels wordt Thek gezien als een belangrijke kunstenaar uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hij woonde een tijd in Nederland en had in 1969 een tentoonstelling in het Stedelijk in Amsterdam. Het drieluik is vanaf vandaag in het Gemeentemuseum te bezichtigen. (NRC)

DreamWorks koopt ‘Casper het spook’

GLENDALE. DreamWorks heeft Casper het vriendelijke spook en The lone ranger gekocht. De rechten hiervan zijn in het bezit van het bedrijf Classic Media dat Dreamworks voor 155 miljoen dollar (128 miljoen euro) overneemt van Boomerang Media. Classic Media bezit 450 films en 6.100 afleveringen van tv-series zoals Lassie en de kerstklassiekers Frosty the Snowman, Rudolph the Red-Nosed Reindeer en Santa Claus is Comin’ to Town. Ook de rechten van diverse stripboeken en de kinderreeks Gouden Boekjes zijn van Classic Media. (AP)