Kortkolom buitenland

Reproduction of a model of the new 100 pesos bill with the portrait of Eva Duarte de Peron, popularly known as "Evita", second wife of three times Argentine President Juan Peron, during a ceremony held at Casa Rosada government house in Buenos Aires on July 25, 2012. Argentina on Thursday will commemorate the 60th anniversary of the death of Evita, who was called the "standard-bearer of the humble". AFP PHOTO/Juan Mabromata
Reproduction of a model of the new 100 pesos bill with the portrait of Eva Duarte de Peron, popularly known as "Evita", second wife of three times Argentine President Juan Peron, during a ceremony held at Casa Rosada government house in Buenos Aires on July 25, 2012. Argentina on Thursday will commemorate the 60th anniversary of the death of Evita, who was called the "standard-bearer of the humble". AFP PHOTO/Juan Mabromata AFP

Grieken beloven 11,7 miljard bezuinigingen

Athene. Het Griekse ministerie van Financiën heeft vanmorgen een plan aangekondigd voor 11,7 miljard aan bezuinigingen in 2013 en 2014. Later vandaag zou José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, aan zijn bezoek aan Athene beginnen. De 11,7 miljard is vrijwel precies het bedrag dat de trojka van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en het Europese Centrale Bank eist van Griekenland in ruil voor nieuwe leningen. Barroso wil met zijn bezoek laten zien dat de Europese Commissie vindt dat Griekenland lid moet blijven van de eurozone. De Amerikaanse bank Citi schreef in een vanmorgen verspreid rapport dat de kans dat Griekenland in de komende twaalf tot achttien maanden de eurozone verlaat, is gestegen naar 90 procent. (AP, Reuters)

Sancties opgeheven tegen ‘vrienden’ Taylor

New York. De VN-Veiligheidsraad heeft de sancties opgeheven tegen zeventien Liberianen die banden hadden met de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor, onder wie twee van zijn ex-vrouwen. Meer dan tien jaar geleden werden hun tegoeden bevroren en kregen ze een reisverbod opgelegd, in een poging Taylor te verzwakken toen hij nog aan de macht was. Taylor werd in mei door het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone veroordeeld tot vijftig jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. (BBC, AFP)

Indonesische marine redt zestig asielzoekers

Soerabaja. De Indonesische marine heeft vanochtend zo’n zestig asielzoekers gered, die op volle zee in de problemen waren gekomen doordat de motor van de boot waarmee ze naar Australië wilden varen, het had begeven. Volgens de schepelingen, afkomstig uit Irak en Iran, dreven ze al sinds zondag stuurloos rond, en hadden hun Indonesische begeleiders hen in de steek gelaten. Enkelen hadden mobiel familie en bekenden in Australië gebeld, waarna de Australische autoriteiten hun Indonesische collega’s waarschuwden. (AP)

Pakistan: zeven doden bij aanslag op markt

KHAR. Bij en bomaanslag op een drukke markt in de tribale regio Bajur in het noordwesten van Pakistan, vlak bij de grens met Afghanistan, zijn vanochtend zeker zeven mensen gedood. Meer dan tien mensen raakten gewond bij de aanslag in het stadje Salarzai. In de aan Afghanistan grenzende semi-autonome stammengebieden zijn moslimextremisten actief die het op de Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben gemunt en tegen de Pakistaanse regering strijden. In Bajur zitten veel zogeheten Pakistaanse Taliban. (AP)

‘Gouverneur van Lombardije is corrupt’

Milaan. Tegen de gouverneur van de Noord-Italiaanse regio Lombardije, Roberto Formigoni, is een justitieel onderzoek begonnen op verdenking van corruptie. Hij zou voor acht miljoen euro aan giften, diners en vakanties hebben ontvangen, in ruil voor gunsten aan bedrijven. Formigoni is een bondgenoot van oud-premier Berlusconi en heeft nauwe banden met de rechtse katholieke organisatie Comunione e Liberazione. Hij is sinds 1995 gouverneur van Lombardije, de rijkste regio van Italië. (Reuters)