Iran: Israël zelf verantwoordelijk voor aanslag op Israëliërs

De toeristenbus op het vliegveld van het Bulgaarse Burgas na de aanslag door een zelfmoordterrorist. Foto AFP

Israël is zelf verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag op een bus met Israëlische toeristen in Bulgarije van vorige week. Dat heeft de VN-gezant van Iran gisteravond beweerd.

Bij de aanslag, die plaatsvond op de Bulgaarse luchthaven Burgas, kwamen vijf Israëliërs om het leven toen een zelfmoordterrorist zich opblies bij de bus met toeristen. Naast de Israëlische toeristen werd ook de Bulgaarse buschauffeur gedood en raakten meer dan dertig mensen gewond.

Snel na de aanslag wees Israël met de beschuldigende vinger naar Iran en de Libanese beweging Hezbollah, een belangrijke bondgenoot van het regime in Teheran. De Israëlische premier Netanyahu sprak van “een aanslag van Iran”. Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants noemde die beschuldiging “erg makkelijk” en wees erop dat er op dat moment nog geen enkel onderzoek was gedaan naar de aanslag. Een aantal dagen later wees Israël naar Hezbollah.

Iran: Israël heeft in verleden ook ‘onschuldige Joden’ vermoord

De Iraanse VN-gezant Mohammad Khazaee zei gisteravond dat hij het “wonderbaarlijk” vindt dat Israël zo snel meende te weten dat Iran voor de aanslag verantwoordelijk was. Volgens Khazaee zou Iran nooit zo’n “verachtelijke” aanval uitvoeren op “onschuldige mensen”. “Zo’n terroristische operatie kan alleen voorbereid en uitgevoerd zijn door het regime dat een geschiedenis heeft van staatsterrorisme”. Khazaee beweerde dat Israël de afgelopen decennia veel “onschuldige Joden” en andere eigen burgers heeft vermoord.

Israël noemde de uitlatingen van Iran in een reactie “walgelijk”, maar zei niet verrast te zijn omdat Iran ook de aanslagen van 11 september als een complot ziet en de holocaust ontkent. “Het is tijd dat de wereld voor eens en voor altijd een einde maakt aan deze campagne van (Iraanse) terreur”, aldus Israël.