In 120 dagen langs 70 natuurparken in Californië die dreigen te sluiten

Screenshot The First 70.

Californië is blut. Steden gaan failliet. Onderhoud van wegen en bruggen wordt uitgesteld. En dus is er ook geen geld voor groen. Zeventig staatsparken in de Gouden Staat worden bedreigd met sluiting. Snel erop af dus, voordat het te laat is.

Dat is precies wat drie Amerikaanse documentairemakers dachten toen ze dit nieuws hoorden. Lauren Valentino, Jarratt Moody en Cory Brown (samen het collectief Heath Hen Films) besloten alle zeventig parken te bezoeken in 120 dagen tijd. In een omgebouwde vliegveld-shuttlebus reed het trio van park naar park, voordat de parken noodgedwongen moeten sluiten.

Doel? Het maken van de documentaire The First 70. Het trio wendde zich tot crowdfundingplatform Kickstarter en haalde - boven verwachting - meer dan 57.000 dollar op voor hun project. Onderweg spraken de filmmakers met activisten en vrijwilligers die vurig afstand nemen van de bezuinigingen. Grootste argument daarvoor wordt geleverd door de schitterende beelden van de prachtige natuur in de parken zelf. Daar moet toch iedereen van kunnen blijven genieten?

Ondertussen werkt de California State Parks Foundation, een non-profitclub die de docu hielp financieren, samen met geldschieters om een aantal parken open te houden. Tot op heden is voor dertig parken een regeling getroffen - die tijdelijk van aard is en dus slechts tijd wint. Twintig overeenkomsten zijn nog in de maak. Voor ongeveer vijftien parken is nog helemaal niets geregeld, waardoor onmiddellijke sluiting dreigt, aldus de non-profitorganisatie.

In tegenstelling tot nationale parken, worden staatsparken - de naam zegt het al - onderhouden door de staat.

Parken wel/niet sluiten

De tussenstand tot nu toe:

Bron calparks.orgBron calparks.org

De documentaire The First 70 draait momenteel in het festivalcircuit en is binnenkort te downloaden. Hieronder alvast een voorproefje.

Achter de schermen:

    • Marije Willems