Hongkong is duurste stad op kantorenmarkt

Het Central Business District, de centrale zakenwijk in Hongkong, heeft de duurste huurprijs voor kantoren ter wereld. Volgens een onderzoek van makelaarskantoor CB Richard Ellis betalen bedrijven in de Zuid-Chinese havenstad inmiddels 248,83 dollar per vierkante voet. Omgerekend komt dat neer op een huurprijs van 2.011 euro per vierkante meter per jaar.

De Londense wijk West End staat op een tweede plek (1.780 euro per vierkante meter per jaar), gevolgd door Tokyo (1.508 euro).

Het gemiddelde tarief in het hartje van Hongkong is vijf keer zo hoog als de gemiddelde huurprijs voor commercieel vastgoed in Amsterdam (410,68 euro per vierkante meter per jaar). Amsterdam haalt daarmee niet de top vijftig die CBRE heeft opgesteld. In die toplijst komen 16 steden in West-Europa voor; de meerderheid van ‘duurste steden’ ligt in landen rond de Stille Oceaan (Azië, Australië en de Westkust van de Verenigde Staten). De meeste steden in deze regio zijn in het afgelopen jaar ook het meest in huurprijs gestegen. In de twee populairste zakenwijken in Peking bijvoorbeeld steeg de gemiddeld huurprijs met ruim 40 procent.

Volgens Raymond Torto van CBRE liggen de duurste kantoren „in toenemende mate in opkomende economieën”, omdat bedrijven daar meer omzet denken te kunnen halen en gemakkelijker arbeidskrachten kunnen inhuren.

De duurste kantoren van Europa liggen in het Londense West End, met een gemiddeld huurprijs van 1.780 euro per meter per jaar. West End is strikt genomen geen zakendistrict. Er zetelen veel hedgefondsen, vooral in de wijk Mayfair. Het oude financiële hart van Londen, the City, staat op de tiende plek van de CBRE-lijst. Het nieuwe financiële centrum, Canary Wharf komt niet op de lijst voor.

Volgens de onderzoekers bedraagt de gemiddelde jaarlijkse huurprijs in Rotterdam 272,40 euro per vierkante meter.