Holleeder is bekend én crimineel: een 'interessant spanningsveld'

WFA26:BIG WILLEM BLIJFT OP VRIJE VOETEN:AMSTELVEEN;12OKT2004-***ARCHIEFFOTO 2002*** Big Willem, voormalig leider van Amsterdamse Hells Angels, blijft op vrije voeten. Dit heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank bepaald in hoger beroep ,aangespannen door het OM. Ook twee andere Angels blijven vrij. De drie mannen worden verdacht van het beramen van een moordaanslag op Willem Holleeder, één van de ontvoerders van Alfred Heineken. Eind september werden ze aangehouden, maar kort daarna kwamen ze vrij vanwege gebrek aan hard bewijs. De geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra zou opdracht voor de aanslag op Holleeder hebben gegeven. Hij zou daar 1 miljoen voor hebben willen betalen. WFA/lv/str.Leo Vogelzang WFA
WFA26:BIG WILLEM BLIJFT OP VRIJE VOETEN:AMSTELVEEN;12OKT2004-***ARCHIEFFOTO 2002*** Big Willem, voormalig leider van Amsterdamse Hells Angels, blijft op vrije voeten. Dit heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank bepaald in hoger beroep ,aangespannen door het OM. Ook twee andere Angels blijven vrij. De drie mannen worden verdacht van het beramen van een moordaanslag op Willem Holleeder, één van de ontvoerders van Alfred Heineken. Eind september werden ze aangehouden, maar kort daarna kwamen ze vrij vanwege gebrek aan hard bewijs. De geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra zou opdracht voor de aanslag op Holleeder hebben gegeven. Hij zou daar 1 miljoen voor hebben willen betalen. WFA/lv/str.Leo Vogelzang WFA WFA

Zo ben je Bekende Crimineel, zo ben je Bekende Columnist. Willem Holleeder gaat bijverdienen als columnist bij het weekblad Nieuwe Revu. Volgens hoofdredacteur Erik Noomen is er met de „BC” (Bekende Crimineel), zoals Revu hem noemt, een contract van een halfjaar getekend.

En waar gaat ‘De Neus’ dan over schrijven? Kunnen we spannende verhalen over ontvoeringen, afpersingen en meer verwachten?

Misschien.

Holleeder gaat wekelijks verslag doen van zijn dagelijkse leven, maar ook zijn „belevenissen achter de tralies en gebeurtenissen uit zijn persoonlijke geschiedenis zullen de Revu passeren”, schrijft het blad op haar website.

Volgens Noomen is De Neus geknipt voor het blad, dat „over opmerkelijke mensen schrijft, spannend nieuws onthult, misstanden aankaart en álle kanten van de Nederlandse maatschappij laat zien. Willem Holleeder is dus een columnist die prima past bij het tegendraadse karakter van Nieuwe Revu.”

Hoe is deze opmerkelijke samenwerking, die „serieus” is, tot stand gekomen? En heeft Holleeder dingen te zeggen die we willen lezen?

Zeker wel, aldus Nieuwe Revu. Via via heeft het blad contact opgenomen met Holleeder en na een lang gesprek in een Jordanees café kwamen de partijen al snel „inhoudelijk” tot elkaar. Volgens Noomen is Holleeder „een man die soepel uit zijn woorden komt en vele anekdotes tot zijn beschikking heeft waar de nieuwsgierige Nieuwe Revu-lezer van zal genieten. Hij bevindt zich natuurlijk ook in een vreemde positie in de Nederlandse maatschappij. Hij is even bekend als Beatrix, en als hij over straat loopt wil iedereen met hem op de foto, inclusief BN’ers. Aan de andere kant heeft hij een crimineel verleden waar veel mensen van gruwen. Dat is een interessant spanningsveld. En Nieuwe Revu schrijft altijd over wat schuurt in de maatschappij. De positie van Willem Holleeder is daar een goed voorbeeld van.”

Of de eindredacteuren die in Holleeders stukjes moeten hakken mentale begeleiding krijgen, is niet bekend. Ook interessant: zullen lezers het wagen massaal in de pen te klimmen als ze die stukjes van De Neus helemaal niets vinden?

Maar goed, dat is van later zorg. Blijkbaar is de financiële vergoeding die ertegenover staat voldoende geweest om Holleeder over de streep te trekken. Hoeveel de Heinekenontvoerder precies krijgt, is onbekend. Wat wél bekend is, is dat justitie nog achttien miljoen euro van hem wil hebben. „Laat Nieuwe Revu, zo dachten we, dan meehelpen om justitie een financiële opsteker te geven”, aldus Noomen.

Als de column leidt tot een hogere oplage voor het zieltogende weekblad wordt de samenwerking verlengd tot een jaar. Mocht Holleeder weer in de problemen komen met justitie, dan wordt de samenwerking „per direct” beëindigd. Holleeders eerste column verschijnt 5 september en gaat over waarom Holleeder besloot columnist te worden.

Holleeder zat een gevangenisstraf van negen jaar uit wegens afpersing van vastgoedhandelaren. In onderzoeken van de Amsterdamse politie naar afrekeningen in het criminele milieu in de hoofdstad is de crimineel de afgelopen jaren door verscheidene getuigen in verband gebracht met moorden. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het doodschieten van criminele kompanen. Wegens gebrek aan bewijs wordt Holleeder hiervoor niet verder vervolgd, maar het OM sluit verdere vervolging niet uit. NRC