Hoe kan de olympische fakkel constant branden?

Hoe kan de olympische fakkel continu blijven branden, vroegen we ons op de redactie van nrc.next af. Wordt de fakkel iedere keer bijgevuld met gas? En wat als de fakkel het vliegtuig ingaat? En dooft de vlam niet als het regent?

Op internet toont de BBC dagelijks live beelden van de olympische fakkeltocht naar Londen. De in totaal 8.000 fakkeldragers lopen ieder ongeveer driehonderd meter. Te zien is dat niet de fakkel wordt doorgegeven aan de volgende loper, maar de vlam. Tijdens de ‘vlamwissel’ draait iemand van de organisatie de gasbrander van de fakkel van de nieuwe loper open met een soort inbussleutel, vertelt de Nederlander Jeroen Erkelens (55), die op 16 juni in de buurt van Newcastle liep. Met de vlam van de voorgaande loper wordt de nieuwe fakkel vervolgens aangestoken.

In totaal zijn er 8.000 gouden fakkels geproduceerd voor de Olympische Spelen. De fakkel heeft genoeg gas om tussen de dertien en veertien minuten te branden, ruim voldoende, aangezien de fakkeldragers maar tussen de drie en zes minuten lopen.

De vlam werd op 10 mei in Olympia ontstoken en kwam op 18 mei vanuit Griekenland in Engeland aan. Het reisde op twee stoelen in een goudkleurig vliegtuig. De vlam was verpakt in vier metalen lantaarns. Ernaast zat een politieofficier, speciaal getraind in brandbestrijding.

De olympische fakkel is uitgebreid getest in een klimaattestcentrum in München, meldt de website van de Spelen in Londen. De vlam blijft branden bij temperaturen tussen min 5 en plus 40 graden Celsius. De vlam kan ook tegen sneeuw en windstoten tot 80 kilometer per uur. Regen overleeft hij ook, zolang het niet met bakken uit de hemel komt. Uit tests is gebleken dat de vlam een val van drie meter hoog kan trotseren.

Toch kan het gebeuren dat de vlam uitgaat, zoals op 21 mei in Devon, een graafschap in het zuidwesten van Engeland. Dit kwam door een defecte brander. Er werd direct een vervangende fakkel geregeld die werd aangestoken met de ‘olympische moedervlam’, die tijdens de fakkeltocht bewaard wordt in een speciaal ontworpen mijnwerkerslamp.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Steven Verseput