Het wordt een superschizofreen optreden, we gaan alle kanten op

Fresku (Papiaments voor brutaal) bracht onlangs zijn tweede album Maskerade uit. Daarop rapt de jongen uit de riemenfabriek in Eindhoven openhartig over de donkere periode die achter hem ligt.

1Wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd?

Een tijd had ik geen eigen woning, omdat ik een punt heb gezet achter de relatie met de moeder van mijn dochter. Net iets daarvoor had ik ook de relatie met mijn manager verbroken, die was indertijd mijn beste vriend. We noemden elkaar broer, al kwamen we uit een andere cultuur. Financieel stond ik er niet heel sterk voor. Ik wil niet te veel met poep gooien, maar laten we zeggen dat het management niet heel helder ging.

2Hoe vond je de liefde voor het rappen terug?

Door Lieke [De Boer-Reymound, zijn verloofde en huidige manager]. Ik had een kantoor nodig en zag haar bij het woningbedrijf waar ze werkte. Wow, wat stoer, wat een mooie vrouw, dacht ik toen. Ze had tatoeages, van die mooie heldere,blauwe ogen, zwarte haren, ik was echt meteen verliefd.

3Klinkt leuk, maar je hebt het ook over je grotperiode.

Ik had mijn dochter al heel lang niet gezien. Lieke werkte nog in Amsterdam. Ik zat alleen maar binnen, deed niets, wilde niemand spreken. Niemand zat gewoon op mijn golflengte, of golflaagte [lacht]. Toen hebben vrienden, samen met Lieke besloten: we boeken een reis naar Barcelona. Als dat niet was gebeurd, denk ik dat het album er niet zou zijn. Ja, zo zwart was het. Die vijf dagen in Barcelona was ik gedwongen mijn vrienden weer te spreken, de zon op mijn gezicht te voelen.

4Hoe reageert je omgeving op je openhartigheid?

De ene keer is het glas halfvol, omdat mensen het daardoor een heel toffe plaat vinden, de andere keer is het halfleeg omdat mijn ex een interview terugleest. Ik maak autobiografische muziek dus ik neem andere mensen in mijn leven mee. Dat is gewoon lastig. Ik heb dat het meeste met mijn moeder. Maar zij weet dat er ook veel dingen zijn die ik niet heb gezegd.

5Waar kwam de inspiratie voor het nummer ‘Hedde Druk Sop’ vandaan?

Ik heb niets met drugs. Antigrippine, dat is de enige drugs waar ik op het moment behoefte aan heb. Dit is ook zo’n geval waar ik niet alles over kan vertellen. Maar ik heb het wel van erg dichtbij meegemaakt. De teksten zijn ontstaan toen we backstage aan het chillen waren. Ik had bedacht dat het refreintje iets moet zijn met Eindhovense humor. En als ik iemand Hedde Druk Sop met een Eindhovens accent moet laten zeggen, dan denk ik aan Theo Maassen. Hij kan jou laten lachen om een grap terwijl hij je eigenlijk uitlacht. Hij is echt een verhalenverteller.

6Wat kunnen we verwachten op Lowlands?

Een superschizofreen optreden, waarin we alle kanten opgaan. Ik mag er een uur staan dus ga ik mezelf helemaal geven en hoop dat iedereen evenveel geniet als ik ga genieten.

7Ga je nog naar andere optredens kijken?

Als ik moet optreden, vind ik het zo spannend dat ik een beetje backstage blijf. Ik wil niet omgeven worden door drank en feestende mensen. Ik drink niet, blow niet, rook niet [lacht]. Ik ben echt een sukkel man, iedereen van mijn leeftijd wil al die festivals langs, maar ik ga gewoon liever naar de film.

Fresku treedt zaterdag om 13.45 uur op in de India.

    • Rolinde Hoorntje