Het grote gevaar van teenslippers Half waar

Bij de eerste zonnestralen duiken ze op in het stads- en strandbeeld: teenslippers. Het geeft velen een instant zomergevoel: zon op je wreef en zand tussen je tenen. Maar er bestaan ook hardnekkige mythes over teenslippers. Ze zouden ongezond zijn. Het is natuurlijk waar dat teenslippers fysieke ongemakken veroorzaken. De bandjes tussen de tenen kunnen irriteren. In combinatie met vocht en hitte levert dat vaak blaren en zelfs schimmelinfecties op.

Ze zorgen niet alleen voor vochtige plekjes, maar bieden ook minder bescherming en stabiliteit dan schoenen. Het risico op bot- en teenbreuken is dus groter en je verzwikt sneller je enkel.

(Sport)podotherapeut Rob Thijssen kent nog meer gevaren: door het lopen op slippers kun je de voet- en onderbeenspieren overbelasten en een ontsteking van de peesplaat krijgen. „Dat komt doordat we met slippers niet normaal of ontspannen lopen. Om de schoen aan te kunnen houden moeten de tenen bij het stappen voortdurend krullen. Door dat klauwen is het moeilijk om je voet goed af te wikkelen.”

(Diabetes)podotherapeut Michel Boerrigter voegt toe dat veel van de klachten versterkt worden door de zool van de slipper. „Een dunne zool geeft veel rek op die peesplaat en veel druk onder de voorvoet.”

Tegenwoordig zijn er zogenaamde ‘gezonde slippers’ op de markt met meer steun. Thijssen ziet de voordelen: „Als er bovenop je voet een band tot aan je enkel loopt, blijft hij beter zitten en hoef je minder met je tenen te knijpen.” Maar hij benadrukt dat geen enkele slipper de kwaliteit van een normale schoen evenaart. „Een schoen heeft altijd een betere afwikkeling, stabiliteit, demping en steun.”

Ook podoloog Boerrigter heeft gemengde gevoelens. „Sommige slippers hebben een dikkere loopzool, wat beter is voor de voeten. Al zal niet iedereen er goed op kunnen lopen, omdat de steun gestandaardiseerd is. De hoogte van de voetboog verschilt juist bij mensen, dus die steun kan ook klachten veroorzaken.”

In de vuilnisbak ermee? Ze hebben hun voordelen, op specifieke locaties. ProVoet, brancheorganisatie van de pedicuren, beveelt aan ze te dragen in sauna’s, zwembaden en openbare douchegelegenheden zoals in sportscholen en op campings. Daar zouden ze essentieel zijn ter voorkoming van voetschimmels.

    • Joke Beeckmans