Guus Beumer wordt directeur fusie-instituut

Guus Beumer wordt directeur van het Nederlands instituut voor architectuur, design en e-cultuur dat op 1 januari 2013 van start gaat. Hij is nu nog directeur van kunstencentrum Marres in Maastricht en was in 2011 curator van de Nederlandse bijdrage aan de Biënnale van Venetië. Beumer (57) is andragoog en zette in de jaren negentig met Alexander van Slobbe de modelabels Orson + Bodil en So op.

Het nieuwe instituut ontstaat uit de fusie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), het Nederlandse instituut voor mode en design Premsela, het kennisinstituut voor e-cultuur Virtueel Platform en een aantal activiteiten van het Fonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Huidig directeur Ole Bouwman van het NAi vertrekt dit jaar en Premsela’s directeur Els van der Plas is vanaf 1 augustus directeur van het Muziektheater in Amsterdam.

Het nieuwe instituut beheert collecties, zoals die van het NAi, ondersteunt de drie sectoren en richt exposities in. De doelgroep bestaat uit het vakgebied en een algemeen publiek. De drie onderdelen houden gescheiden budgetten (in totaal 11 miljoen euro). In september wordt de naam van het instituut bekendgemaakt.