Griekenland bespaart 11,7 miljard extra - eis van Europese Unie

European Commission director Matthias Morse (L) and European Central Bank's (ECB) Klaus Masuch (R) arrive for a meeting at the Finance Ministry in Athens July 26, 2012. The latest visit to Athens by inspectors from the European Union, European Central Bank and International Monetary Fund has already begun on a sour note, with officials warning Greece is hugely off track in meeting pledges under its 240 billion euros bailout. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)
European Commission director Matthias Morse (L) and European Central Bank's (ECB) Klaus Masuch (R) arrive for a meeting at the Finance Ministry in Athens July 26, 2012. The latest visit to Athens by inspectors from the European Union, European Central Bank and International Monetary Fund has already begun on a sour note, with officials warning Greece is hugely off track in meeting pledges under its 240 billion euros bailout. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) Een afgevaardigde van de EU (links) en de ECB (rechts) arriveren bij het ministerie van Financiën in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse regering gaat de komende twee jaar 11,7 miljard euro extra bezuinigen. De extra besparingen waren een eis van de Europese Unie.

Het akkoord zal later vandaag worden gepresenteerd aan de leiders van de regeringspartijen voor definitieve goedkeuring, zo meldt het Griekse ministerie van Financiën.

De Griekse minister-president Antonis Samaras praat later vandaag met de twee andere partijen uit de regeringscoalitie.

Op korte termijn zal Griekenland zo’n tweehonderd overheidsdiensten en instituten opheffen of laten fuseren. De regering hoopt dat klaar te spelen zonder gedwongen ontslagen. Ook worden de privatiseringsregels versoepeld voor strategische bedrijven, zoals de energievoorziening.

Internationaal is het geduld op om Griekenland nog tegemoet te komen, schreef onze correspondent in Brussel Caroline de Gruyter vorige week in NRC op basis van diverse bronnen:

“Het geduld van eurolanden met Griekenland raakt op. Als de Grieken niet vóór september alle achterstallige hervormingen en bezuinigingen doorvoeren, zijn “zeven tot acht” landen bereid de leningen stop te zetten.

“Het lot van Griekenland zal op een top van regeringsleiders bezegeld moeten worden. Dit najaar nog, tenzij er wonderen gebeuren.”

    • Marije Willems