Graf gevonden op voormalig Dutchbat-kamp in Srebrenica

Op het voormalige Dutchbat-kamp in Srebrenica is vandaag een graf gevonden. Hier werd al sinds 2007 naar gezocht door een groep voormalige Dutchbatters en vredesorganisatie IKV Pax Christi.

Dat meldt de vredesorganisatie IKV Pax Christi. Er is een stoffelijk overschot gevonden dat met behulp van DNA-onderzoek geïdentificeerd zal moeten worden. Naar verwachting zullen de komende dagen meer lichamen geborgen worden in het voormalige kamp. Nederlandse militairen begroeven hier minstens vijf personen in de dagen na de val van Srebrenica. Twee eerdere pogingen het graf te vinden, leverden niets op.

Van januari tot eind juli 1995 stond de Bosnische moslimenclave Srebrenica onder bescherming van de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat-3. Na de inname van de enclave op 11 juli werden volgens het Joegoslavië-tribunaal negenduizend moslims door de Bosnische-Serviërs onder leiding van Ratko Mladic vermoord. De voormalig generaal wordt verdacht van genocide, moord en vervolging van moslims tijdens de oorlog in 1992-1995. De gebeurtenissen in Srebrenica worden beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic werd eind mei vorig jaar gearresteerd.

Op 12 juli herdachten tienduizenden nabestaanden de massamoord in Srebrenica.

    • Hans Klis