Geheime generale: #savethesurprise

De openingsceremonie belooft morgenavond een spektakel te worden. Maar regisseur Boyle houdt de show zo veel mogelijk geheim. Ondanks twitter.

Hoe houd je de details van een olympische openingsceremonie geheim als daaraan duizenden vrijwilligers al maanden meewerken? Door ze netjes te vragen of ze alsjeblieft hun mond willen houden. Door dat ook te verzoeken aan journalisten en de 60.000 toeschouwers bij de generale repetitie, die gisteravond plaatsvond.

En dan, zo heeft regisseur Danny Boyle tot nu toe kunnen merken, lekt er ook weinig uit van wat morgenavond voor spectaculairs staat te gebeuren als de Spelen worden geopend. Zelfs in een land waar sommige media alles doen voor een primeur, en in een tijd waarin men op internet en twitter alles deelt en weinig meer geheim is.

Ja, een van de thema’s is green and pleasant land, naar de strofe uit Jerusalem, het onofficiële volkslied van de Engelsen. En er zullen zeventig schapen, twaalf paarden, tien kippen, drie honden en nepwolken met regen verschijnen. De ceremonie, die 27 miljoen pond (33,5 miljoen euro) kost, heet Isles of Wonder, naar een zin uit The Tempest van Shakespeare. Maar die informatie maakte Boyle zelf een maand geleden bekend. En ja, onder meer The Sunday Times kwam met iets meer details. Maar dat leidde tot zo’n felle reactie dat andere (Britse) media het wel uit hun hoofd laten om nog iets te melden.

De gelukkigen die gisteren – of maandag bij de technische repetitie – aanwezig waren, deelden met veel onderling gehint en besmuikt gegrinnik op Twitter hun enthousiasme, steeds eindigend met het woord #savethesurprise. „Danny Boyle is een genie met een formidabel gevoel voor humor”, twitterde oud-minister van Buitenlandse Zaken David Miliband. Meer wilde hij niet kwijt. En toeschouwer Pete Hendrik raadt iedereen aan: „Als je plannen hebt voor vrijdagavond, schrap ze. Openingsceremonie te gek. Hulde voor Danny Boyle.”

Wat er wel uitlekte, was het gedoe rondom de productie. Boyle moet van de organisatie ruim voor half een ’s nachts klaar zijn. Anders duurt de openingsceremonie te lang voor de sporters en missen de toeschouwers de laatste metro van de avond. De ceremonie begint om 20.12 lokale tijd. Dus werd de regisseur, bekend van films als Slumdog Millionair en Trainspotting, vorige week gedwongen het een en ander te schrappen.

Hij schijnt bovendien te zijn gebotst met de olympische televisieproducent OBS, die alle beelden verzorgt, over cameraposities en de manier van filmen. En Boyle zou vinden dat de BBC tijdens de ceremonie geen commentaar mag geven: de beelden en muziek van Isles of Wonder moeten voor zichzelf spreken en „het beste dat het Verenigd Koninkrijk heeft te bieden” laten zien aan een wereldwijd televisiepubliek. Verwacht wordt dat 4 miljard mensen de openingsceremonie zullen volgen.

    • Titia Ketelaar