Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Gegijzelde Nederlandse fotojournalist Syrië vrij

De Nederlandse nieuwsfotograaf Jeroen Oerlemans is een week lang gegijzeld in Syrië. Vandaag is hij vrijgelaten, meldde minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal zojuist in het tv-programma Nieuwsuur.

Fotograaf Jeroen Oerlemans werd vorige week donderdag samen met de Britse journalist en
Fotograaf Jeroen Oerlemans werd vorige week donderdag samen met de Britse journalist en fotograaf John Cantlie ontvoerd in Syrië. Beeld Nieuwsuur

De Nederlandse nieuwsfotograaf Jeroen Oerlemans is een week lang gegijzeld in Syrië.  Vandaag is hij vrijgelaten, meldde minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal zojuist in het tv-programma Nieuwsuur.

Oerlemans werd vorige week donderdag samen met de Britse journalist en fotograaf John Cantlie ontvoerd in Syrië. Op verzoek van zijn familie en het ministerie werd hun vermissing niet in de media bekendgemaakt. Minister Rosenthal zei in Nieuwsuur dat er waarschijnlijk een oppositiegroep uit Noord-Syrië achter zit.

Oerlemans bevindt zich op dit moment in Turkije, waar hij wordt opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade. Volgens Rosenthal is hij gewond, maar maakt hij het goed.

Er is nog niet bekend gemaakt onder welke omstandigheden de twee zijn vrijgelaten. Volgens Rosenthal heeft het ministerie geen contact gehad met de ontvoerders.

Oerlemans werkte als fotograaf veelvuldig in conflictgebieden. Hij won in 2010 en 2011 de Zilveren Camera in de categorie Buitenland,  voor fotoseries gemaakt aan de Grieks-Turkse grens en in Libië .