Geen gevoel bij goud in Sydney

Etters waren ze. Maar succesvolle etters. De hockeyers wonnen goud.

Het wonder van Sydney Ned. 3, 21.35 - 22.30 uur

Etters waren ze, die hockeyers. Maar wel succesvolle etters. Jacques Brinkman en keeper Ronald Jansen hadden alles al gewonnen. Wat moesten zij met bondscoach Maurits Hendriks, die omhooggevallen assistent die de beste hockeyers ter wereld naar goud moest leiden op de Olympische Spelen in 2000? „Als hij iets zei, deden wij het tegenovergestelde”, zegt Brinkman in Andere Tijden Sport over ‘Het wonder van Sydney’.

Het ‘wonder’ slaat op de plaatsing voor de halve finales na een dramatische groepsfase. Nederland waande zich al uitgeschakeld toen de Duitsers ineens uit het niets verloren van Groot-Brittannië. Toch door! Maar de afrekening met de coach had toen al plaatsgevonden via de krant en voor de camera. Zo verziekt was de sfeer dat Hendriks „geen gevoel” heeft bij het goud in Sydney dat twee dagen later alsnog gewonnen werd.

Parallellen met de huidige selectie zijn er niet. De groep van nu kent het succes noch de persoonlijkheden van toen. Bondscoach Paul van Ass dumpte routiniers Teun de Nooijer en Taeke Taekema, nam ze weer terug om daarna Taekema alsnog thuis te laten. Maar niemand heeft zich tegen de bondscoach gekeerd.

Er is wel één constante: Brinkman. Hij kraakt nog steeds alles wat de bondscoach doet en laat. Toen van binnenuit, nu van buitenaf. Zijn oordeel over ‘Sydney 2000’ is hard: „Goud ondanks Maurits Hendriks.” Bij goud in Londen – pas echt een wonder – zal Brinkman vermoedelijk hetzelfde zeggen over Van Ass.

    • Bart Hinke