Forse winstdaling bij Shell - wel verhoging dividend

A logo is seen under a canopy of trees at a Shell petrol station in central London in this July 29, 2010 file photo. To match Interview THAILAND-PTTEP REUTERS/Toby Melville/Files (BRITAIN - Tags: ENERGY BUSINESS LOGO) Shell heeft last van de lagere gemiddelde olieprijs. Foto Reuters / Toby Melville

Shell heeft over het tweede kwartaal zijn winst zien dalen van 8 miljard dollar vorig jaar, naar 6 miljard dollar (4,9 miljard euro) dit jaar. De winstdaling is het gevolg van de spectaculaire daling van de olie- en gasprijzen in de afgelopen maanden.

Het olie- en gasconcern presenteerde vandaag zijn cijfers.

De totale omzet van Shell over het tweede kwartaal kwam uit op 117 miljard dollar, drie procent minder dan de 121 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Aandeelhouders kunnen ondanks de winstdaling wel een iets hoger dividend van 0,43 dollar per aandeel tegemoet zien. Dat is een dollarcent meer dan vorig jaar.

Peter Voser, CEO van Shell, in een reactie:

“We blijven vooruitgang boeken, ook in de huidige, door volatiliteit gekenmerkte omstandigheden. De energieprijzen hebben onze winst gedrukt, maar onze groeistrategie draagt bij aan onze ‘bottom line’. [...] Met haar winst financiert Shell haar dividend en omvangrijke investeringen in nieuwe projecten om betaalbare en betrouwbare energie voor onze klanten zeker te stellen en waarde voor onze aandeelhouders te genereren.”

    • Marije Willems