Door bezuinigingen verdwijnen duizenden banen bij Rabobank

Nederland, Rotterdam, 14 mei 2012 RaboBank in centrum Rotterdam banken banking logo merknaam Rabo foto: Peter Hilz Rabobank-filiaal in Rotterdam, 14 mei 2012. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Rabobank bezuinigt de komende vier jaar een miljard euro. Daardoor zullen bij de bijna honderdveertig vestigingen van de bank tussen de vijftienhonderd en drieduizend banen verdwijnen.

Dat bevestigt de Rabobank aan RTL Nieuws. Ondanks dat de coöperatieve bank de afgelopen jaren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ABN Amro en ING, redelijk ongeschonden de crisis door kwam, moet de Rabobank nu dan toch saneren.

Tegenover RTL Nieuws bevestigt bestuurslid Piet van Schijndel van de Rabobank Groep dat het bedrijf de komende vier jaar 5 tot 10 procent van de 35.000 banen moeten verdwijnen. Als de bank nu niet zou bezuinigen kost dat over vier jaar vijf miljard euro. Het verdwijnen van de banen zou volgens de directie zonder gedwongen ontslagen kunnen worden bewerkstelligd.

Maar, laat Van Schijndel tegenover RTL weten, de arbeidsvoorwaarden van het personeel dat kan blijven zal wel worden versoberd. Die zouden volgens hem “ruim boven de algemene norm” liggen en zorgt deze versobering dat de Rabobank in pas gaat lopen met de rest van de sector.

De aankondiging van Rabobank komt volgens NRC-economieredacteur Egbert Kalse onverwacht, er waren namelijk geen signalen voor het laten verdwijnen van de banen en versoberen van de arbeidsvoorwaarden. Kalse:

“Deze aankondiging is onverwacht en klinkt redelijk stevig. Er waren geen signalen dat het slecht ging met de bank. In 2011 boekte de Rabobank Groep nog een winst van 2,6 miljard euro, al waarschuwde het dat 2012 een moeilijk jaar ging worden. Het laten verdwijnen van banen is waarschijnlijk een reactie op de aanhoudende economische crisis om de bank weerbaarder te worden. De bank wil ‘leaner and meaner’ worden; afslanken om ook in moeilijkere tijden winst te kunnen blijven maken. “

    • Hans Klis