Dodental door noodweer in Peking verdubbeld

Een bejaarde vrouw staat bij haar huis, verwoest door het noodweer van afgelopen weekend. Foto AFP

Het aantal doden door het noodweer in Peking afgelopen weekend is meer dan verdubbeld. De Chinese autoriteiten meldden vandaag dat 77 lichamen zijn gevonden, terwijl het gemeentebestuur eerder sprak van 37.

Afgelopen zaterdag werd de stad door de hevigste slagregens in 61 jaar tijd getroffen. Afwateringsystemen liepen over, tunnels in het centrum van de stad stonden blank en buitenwijken werden getroffen door overstromingen. Sinds zondag werden geen nieuwe cijfers over slachtoffers gegeven, waarna inwoners van de Chinese hoofdstad hun vraagtekens plaatsten bij het dodental.

Na het natuurgeweld ontstond er kritiek op de handelswijze van het stadsbestuur. Dat zou zijn inwoners te laat voor het noodweer hebben gewaarschuwd. Bovendien zou het steken hebben laten vallen bij het reddingswerk. Onder druk van deze kritieken besloot de burgemeester van Peking gisteren zijn ontslag aan te bieden. Ook zijn plaatsvervanger trad af.

    • Dirk Wijnand de Jong