Deze Nederlandse olympiërs maken in Londen kans op goud

Nederlandse sporters en stafleden gisteren bij de welkomstceremonie in het olympisch dorp in Londen. Foto AFP / Saeed Khan

Morgen beginnen in Londen de Olympische Spelen. In Beijing haalde Nederland zestien medailles, waarvan zeven gouden. Kan het dit jaar beter? Wij zetten de belangrijkste Nederlandse kanshebbers op goud voor je op een rijtje.

Ranomi Kromowidjojo

De Groningse zwemster Ranomi Kromowidjojo (21), één van de ‘Golden Girls’ die hun olympische titel op de 4×100 meter vrije slag van Peking verdedigen, droomt al sinds haar prille jeugd van goud op een individueel nummer. Ze is vooral favoriet op het koninginnenummer, de 100 meter vrije slag, maar ook op de kortste sprint, de 50 vrij.

NRC / Merlin DalemanNRC / Merlin Daleman

De Nederlandse hockeydames

De Nederlandse hockeyvrouwen verdedigen in Londen de titel die zij vier jaar geleden in Peking veroverden, na de finale tegen gastland China. Hoewel ze opnieuw favoriet zijn, gaat het niet helemaal vanzelf voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Twee jaar geleden werd de ploeg onttroond als wereldkampioen door Argentinië. Ook Duitsland is een gevaarlijke outsider.

AP / Eduardo di BaiaAP / Eduardo di Baia

Marianne Vos

De overwinning in de Giro d’Italia was voor wielrenster Marianne Vos (25) niet meer dan de ideale voorbereiding op ‘Londen’. Slechts een olympische titel op de weg ontbreekt op haar erelijst. Ze heeft geleerd van haar mislukte optreden in Peking, waar ze bezweek onder de druk. Relativering moet haar aan het goud helpen.

Reuters / Dominic EbenbichlerReuters / Dominic Ebenbichler

De vrouwenacht

Waar de mannenacht vlak voor de Spelen nog van coach en van boot zijn veranderd, heerst er rust rond de hechte vrouwenacht. Bondscoach Susannah Chayes smeedde een fysiek sterke boot en zag haar roeisters de stap naar volwassenheid maken. Het zilver van de vrouwenacht van vier jaar geleden in Peking moet in Londen goud worden.

Reuters / Darren WhitesideReuters / Darren Whiteside

Dorian van Rijsselberghe

De vlaggendrager bij de opening is meestal een ervaren, gelauwerde sporter. Maar chef de mission Maurits Hendriks heeft in Londen gekozen voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe (23). De Texelaar, die vorig jaar wereldkampioen werd, is favoriet voor de laatste titel in de discipline die over vier jaar wordt vervangen door kitesurfen. Hij trainde dit jaar onophoudelijk op het olympische water van Weymouth.

AFP / Greg WoodAFP / Greg Wood

Edith Bosch

Judoka Edith Bosch (32) behaalde de wereldtitel, vier Europese titels, olympisch zilver- en brons in de gewichtsklasse tot 70 kilogram. Ze mist alleen olympisch goud. Bosch vond zichzelf de afgelopen jaren opnieuw uit, onder meer met hulp van een ‘life coach’. Nu kan ze zich ontspannen, zonder bewijsdrang en hoge verwachtingen. Alles voor die ene medaille.

NRC / Bas CzerwinskiNRC / Bas Czerwinski

Epke Zonderland

Turner Epke Zonderland (26), Europees kampioen en tweevoudig winnaar van WK-zilver, viel in de finale van Peking. Nu is zijn concurrentie nerveus. Want Zonderland waagt zich in Londen aan een ongeëvenaarde – maar risicovolle – oefening.

Reuters / Dylan MartinezReuters / Dylan Martinez

De Nederlandse dressuurploeg

Op een goede dag kan de dressuurploeg goud winnen in de landenwedstrijd. Nederland heeft met Adelinde Cornelissen een amazone die de laatste jaren bijna alles won wat er te winnen viel. En kan Anky van Grunsven – waarschijnlijk op haar laatste Spelen – nog één keer pieken? Nederland is door de verkoop van wonderpaard Totilas van Edward Gal aan de stal van de Duitser Matthias Rath wel minder sterk geworden.

AFP / David HeckerAFP / David Hecker

Bas Verwijlen

Degenschermer Bas Verwijlen (28) werd vorig jaar tweede van de wereld en tweede van Europa. Hij stond in februari en mei eerste op de wereldranglijst. Verwijlen gaat in Londen voor goud. Met de opmars van Verwijlen, begeleid door zijn bondscoach en vader Roel Verwijlen, is de belangstelling voor de schermsport in Nederland na jaren zonder succes weer toegenomen.

NRC / Bas CzerwinskiNRC / Bas Czerwinski

    • Pim van den Dool