De vlam

Zojuist kwam de olympische vlam door mijn wijk. En hoewel ik hem al twee keer eerder gezien had (voor werkredenen), wilde ik toch ook even zien hoe hij hier in Islington werd ontvangen op de vroege ochtend.

Olympische vlam

Olympische vlam. Foto LocogOlympische vlam. Foto Locog

Eén op de vijf Britten is de afgelopen maanden gaan kijken, de vlam is in 69 dagen door 1.018 dorpen en steden gegaan, maakte een kleine detour naar Ierland. Hij werd gedragen door 8.000 sporthelden, gewonde militairen, Bekende Britten en heel veel gewone burgers, van wie de meesten zich al jarenlang inzetten voor de lokale sportclub of ander liefdadigheidswerk doen.

Zaterdagmiddag in Hackney stond het vol met moeders met kinderen, die enthousiast op hun Coca-Cola-tamboerijnen sloegen en vervolgens met hun opblaasbare Samsung-stokken elkaar op het hoofd timmerden - ook de route van de vlam wordt gesponsord. In Hackney hadden ze het nog een beetje leuk aangekleed, met lokale zangtalenten en dansgroepen die het publiek vermaakten. Je staat immers lang te wachten voor de vlam langskomt, die is vervolgens in een flits voorbijkomt.

Olympische vlam komt aan in Hackney

Olympische vlam komt aan in HackneyOlympische vlam komt aan in Hackney

In Tottenham gisteren was er geen aankleding. Alleen McDonald’s had ballonnen opgeblazen, en bij een jeugdhonk hingen vlaggetjes. Hier geen tamboerijnen en zeker geen stokken. Maar ook in deze wijk, net als Hackney bijna een jaar geleden toneel van hevige rellen, kwam men massaal naar buiten om de olympische vlam te begroeten. Zelfs naar de politie werd vriendelijk gezwaaid, al kan dat ook komen doordat de bobby’s die ik langs de weg zag allemaal uit andere delen van het land kwamen dan Londen en zelf ook liepen te glimlachen. ,,Dit is eens in je leven”, zei de stoere Jamaicaan die naast me stond.

David Walliams draagt de vlam

David Walliams draagt de vlamDavid Walliams draagt de vlam

Ook in Islington was het bomvol; het leek alsof de halve wijk was uitgelopen (én om half acht ‘s ochtends). Bouwvakkers stonden klaar met hun fototoestellen in de hand, mensen op weg naar kantoor met hun telefoons, kinderen zaten op de schouders van hun vaders. En iedereen opnieuw met een grote lach.
Komiek David Walliams grapte dat hij toch wel zenuwachtig was.

Hij droeg de vlam naar de grens met de City. Daarba rennen de vlamdragers naar St Paul’s Cathedral, over de Theems naar Shakespeare’s Globe, langs het stadion van Chelsea, naar BBC White City, waar in 1908 de Olympische Spelen werden gehouden, over Trafalgar Square naar Downing Street 10 en Buckingham Palace (geen ontvangst door Elizabeth, wel William en Kate) naar Hyde Park. Daar eindigt de tocht - morgen gaat hij verder naar Stratford.