De platte politiepet gaat verdwijnen

Maarten Huygen

De platte pet verdwijnt. De Nederlandse politie probeert een nieuw uniform uit met een donkerblauwe overallbroek met losse zakken in hoge schoenen en een veldmuts, in plaats van een pet.

Dat bevestigen Gerrit van de Kamp, voorzitter van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) en de conservator van het Nederlands Politiemuseum, Jos Breukers. Een afbeelding is nog niet beschikbaar.

„Het uniform heeft sterke verwantschap met die van de Scandinavische landen en Oostenrijk waar de omslag ook is gemaakt”, zegt Van de Kamp. „De keuze is in beginsel gemaakt. Het gaat alleen nog om de productie en de levering.”

Er zijn nu twintig nieuwe uniformen onder de korpsen verspreid om uit te proberen. De politiebonden hebben altijd al gevraagd om een uniform dat meer gezag uitstraalt. Het moet ook beter bestand zijn tegen ruige omstandigheden op het werk. Het huidige blauwe uniform is daarvoor eigenlijk te netjes.

„De collega’s moeten regelmatig tussen rommel op en neer kruipen als ze achter verdachten aan zitten’’, zegt Van de Kamp. „Het pak is ook bij slecht weer functioneler. Als het nat wordt ziet het er minder slecht uit.”

Het uniform is comfortabeler en gemakkelijker te dragen. Het oude gestreken politieblauw met pet wordt straks alleen gedragen bij officiële gelegenheden en parades.

De veldmuts (of ‘schuitje’) wordt in Nederland alleen nog door de luchtmacht gebruikt. Bij de politie was het hoofddeksel lange tijd impopulair, omdat het in 1941 door de Duitse bezetter voor de politie werd voorgeschreven. Die periode is inmiddels vergeten, zegt Breuker. Een aantrekkelijke politievrouw uit de detectivetelevisieserie Wallander draagt ook zo’n schuitje.

Het huidige politie-uniform met grote emblemen, blauwe broek met zwarte bies, korte donkerblauwe blousons boven het koppel met uitrusting en reflecterende stroken, is in 2006 definitief ingevoerd.

De politie ontpoldert: pagina 13

    • Maarten Huygen