De longlist van de Man Booker 2012 is bekend. Dit jaar weer te ‘low-brow’?

Vorig jaar mikte de jury van de Man Booker Prize nog op de ‘gemiddelde intelligente lezer’, met een zwakke literaire bezetting op de longlist tot gevolg. Het leidde tot veel kritiek. Nu de longlist 2012 bekend is gemaakt, lijkt zich eenzelfde scenario te gaan voltrekken.

Dit zijn de longlisttitels die gisteren door de jury van de Man Booker Prize zijn vrijgegeven:

 • Nicola Barker, The Yips(Fourth Estate)
 • Ned Beauman, The Teleportation Accident (Sceptre)
 • André Brink, Philida (Harvill Secker)
 • Tan Twan Eng, The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
 • Michael Frayn, Skios (Faber & Faber)
 • Rachel Joyce, The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Doubleday)
 • Deborah Levy, Swimming Home (And Other Stories)
 • Hilary Mantel, Bring up the Bodies (Fourth Estate)
 • Alison Moore, The Lighthouse (Salt)
 • Will Self, Umbrella (Bloomsbury)
 • Jeet Thayil, Narcopolis (Faber & Faber)
 • Sam Thompson, Communion Town (Fourth Estate)

Op deze longlist van de Man Booker Prize 2012 staat eigenlijk maar één echte uitschieter: Bringing up the Bodies van Hilary Mantel. Mantel is een van de absolute kanshebbers. Ze won met de voorloper van dit genomineerde boek, Wolf Hall, al een Booker Prize won. Over die roman schreef Joyce Roodnat recentelijk:

Ook wie geen puf heeft voor historische romans moest het toegeven: Wolf Hall (2009) was verpletterend, als roman en als gewaagde geschiedschrijving. Het boek volgde het spoor van de obscure Thomas Cromwell (1485-1540). Hij was plaatsvervanger van koning Henry VIII van Engeland (1491-1547), wegbereider voor Anne Boleyn als zijn gemalin en koningin. Je dacht, dat weten we nu wel met die twee: spectaculair, barbaars, en middeleeuws dramatisch. Maar nee, we wisten het helemaal niet. Auteur Hilary Mantel riep een sensationele wereld op, vreemd, wreed, gedragen door machtspolitiek en willekeur. Iets van een volslagen andere tijd maar je kunt je er niet aan onttrekken. Ze kreeg er de Booker Prize voor.

Roodnat wat ook erg te spreken over het vervolg Bringing up the Bodies:

Net als in Wolf Hall gaat Mantel te werk als een detective. Op basis van kleine aanwijzingen ontfutselt ze een meeslepend verhaal aan de geschiedenis. „Geef me één feitje. Vertel me dat iemand van rode poon houdt – dan kan ik iets doen”, legde ze vorig jaar uit in deze krant. Ze blaast in de geschiedenis gestolde figuren leven in met details waarvan je niet wist dat je ze wilde weten.

De Man Booker Prize wordt sinds 1968 geschonken aan een auteur afkomstig uit de Commonwealth. Britse, Ierse, Schotse maar ook Zuid-Afrikaanse, Australische en Indiase auteurs maken zo kans op de prestigieuze prijs waaraan een geldbedrag van 50.000 pond is verbonden.

De shortlist zal op dinsdag 11 september worden bekendgemaakt, de winnaar op dinsdag 16 oktober.

 

 

  • Roderick Nieuwenhuis