Dat zie je alleen op Lowlands

Het driedaags muziekfestival Lowlands 2011 in Biddinghuizen. Foto: Peter de Krom
Het driedaags muziekfestival Lowlands 2011 in Biddinghuizen. Foto: Peter de Krom

Lowlands draait niet om muziek en cultuur. Althans, niet alleen. Lowlands is ook drie dagen niksdoen en genieten van ’t weer – goed of slecht. Een pretpark voor volwassenen waar je kunt spelen in het ballenbad en draaien in de draaimolen. Een wereld met een skippyballenberg waar alle 55.000 bewoners vrienden zijn. Een staat vrij van werk, computers, nieuws, stress.

En van sommige normen. Op Lowlands zijn planten bijvoorbeeld een hot accessoire. Die worden ‘gewoon’ uit de grond getrokken en meegenomen, overal naartoe. Wie erbij wil horen staat toch minstens één keer melig op de foto met een bamboestruik.

Vorig jaar was ook een bezoekje aan de semiruige Tïtty Twïster een must – een tent met paaldanseressen, hardrockkaraoke een een rij voor de ingang. Hoewel het eenmaal binnen wel iets minder spannend was dan verwacht.

Nee, de echte place to be stond aan de andere kant van de schoorstenen. Zo veel tenten met bands, voorstellingen, dj’s en dansfeesten, maar de grote hit van vorig jaar was de afterparty in... de Hema. Daar, in de campingwinkel, werd de hele nacht gefeest, gedanst en gezongen, op house met eigen teksten. Op de melodie van Vamos a la playa bijvoorbeeld: „Hema-worst met korting, oh-oh-oh-oh-oh.” Of: „Put your worst up in the air, put your worst up in the air.” En die opblaasworsten – te koop voor een half muntje – dansten driftig mee. Ja, inderdaad, dáár is het feestje.