Clinton roept IOC op tot herdenking van München 1972

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in een brief opgeroepen morgenavond een minuut stilte in acht te nemen tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Londen, ter nagedachtenis aan de Israëlische slachtoffers van het gijzelingsdrama tijdens de Spelen in München in 1972. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van een hoge functionaris binnen haar ministerie.

Clinton zou in de brief aan de Belgische IOC-voorzitter Jacques Rogge hebben opgeroepen „een passend herdenkingsmoment” in te lassen. De brief zou een reactie zijn op het besluit van het IOC om af te zien van een herdenking tijdens de openingsceremonie, zo bevestigde een hoge diplomatieke bron aan AP. Dit najaar is het veertig jaar geleden dat elf Israëliërs bij de Palestijnse gijzeling om het leven kwamen.

IOC-voorzitter en ex-olympiër Rogge – hij was zeiler in de Finnklasse op de Spelen van München – ligt al langer onder vuur wegens zijn aanhoudende weigering om een herdenking morgenavond tijdens de openingsceremonie te houden.

Volgens Rogge past dit niet bij het feestelijk karakter van de plechtigheid in Londen. Hij volgt hiermee de lijn van zijn Spaanse (Catalaanse) voorganger Juan Antonio Samaranch.

Afgelopen maandag herdacht Rogge op een ceremonie in Londen wel de slachtoffers van München 1972. En op 5 september – de datum van het begin van de gijzelingsactie – woont de IOC-voorzitter een ceremonie bij in Duitsland.

Clinton is de laatste in de rij van Amerikaanse politici en opinieleiders die zich hebben uitgesproken over een herdenking van de tragedie in München. Israël heeft het IOC eerder opgeroepen een herdenkingsmoment te houden tijdens de opening in Londen.

Ook Duitsland en joodse belangengroepen over de hele wereld hebben zich hiervoor ingespannen. Een joodse organisatie in New York heeft ruim 100.000 handtekeningen opgehaald in een petitie die onder meer wordt gesteund door de Amerikaanse president Barack Obama.

Palestijnse commando’s van de beweging ‘Zwarte September’ vielen veertig jaar geleden het olympisch dorp van de Israëliërs binnen. De terroristen eisten de vrijlating van 234 Arabieren in Israëlische gevangenschap. Twee Israëliërs werden vrijwel direct gedood, de andere negen kwamen om bij een mislukte bevrijdingactie van de Duitse politie op het vliegveld bij München.