Brieven

Montand als politicus

Terecht dat Eye in het zomerfestival aandacht besteedt aan Yves Montand en Simone Signoret. Het informatieve stuk van Raymond van den Boogaard (CS, 12 juli 2012) besteedt jammer genoeg geen aandacht aan de film die zowel Montand als Costa Gavras en Irene Pappas vermaard maakte en niet in het verhaal mocht ontbreken: de film Z uit 1969, waarin Montand de parlementariër Lambrakis verbeeldt die in de film vermoord wordt – met aangrijpende Griekse muziek van Mikis Theodorakis. En dat gebaseerd op de gelijknamige roman van Vassilis Vassilikos. Het gaf een onthullend beeld van het Griekse kolonelsregime.

In 1992 kwam Vassilikos met de roman K over George Koskotas die de Bank van Kreta oplichtte, eigenaar was van kranten, televisiestations en de voetbalclub Olympiakos. In zijn val sleepte hij de regering van Andreas Papandreou mee. Omdat de vergelijking met Berlusconi zichtbaar was, durfden meer dan twintig Italiaanse uitgevers de jaren erop een vertaling niet aan omdat ze bang waren voor repercussies van Berlusconi. Wij wel, dus belde ik Vassilikos. Hij ging akkoord met een Nederlandse vertaling. Toen het boek in februari 1997 verscheen kwam de auteur naar Nederland om te signeren in (toen nog) boekhandel Het Griekse Eiland in Amsterdam. Ik verwachtte een hausse aan mediabelangstelling, maar nee, de geestdrift voor het werk van de auteur was getaand en we moesten het doen met een handjevol bezoekers.

    • Kees de Bakker