Breivik bouwt vanuit cel netwerk op van sympathisanten

Breivik wil vanuit de gevangenis een netwerk opbouwen van gelijkgestemden. Foto Reuters / Berit Roald

De dader van de massale moordpartij in Noorwegen vorige zomer, de ultrarechtse Anders Behring Breivik, bouwt vanuit het gevang een netwerk op van sympathisanten.

Breivik, verantwoordelijk voor de dood van 77 mensen, zou volgens de Noorse krant VG honderden brieven van gelijkgestemden hebben ontvangen, en zelf ook met regelmaat hebben gecorrespondeerd. Via de briefuitwisselingen zou hij steun zoeken voor zijn omstreden opvattingen over immigratie en de islam.

Het netwerk dat hij zelf de Conservative Revolutionary Movement noemt, zou zich buiten het gevang moeten vormen, als toevoeging op een beweging van rechtsextremisten in Europese gevangenissen.

Reële dreiging

Breiviks advocaat Vibeke Hein Baera vertelde de Noorse krant vandaag dat zijn cliënt per dag acht tot tien uur per dag besteedt aan het schrijven van brieven. Daarin legt hij aan de dag dat hij zijn strijd tegen het liberale immigratiebeleid doorzet. Daarnaast heeft hij geschreven dat hij plannen heeft om drie boeken samen te stellen, waaronder een over de terroristische aanslag die hij vorige zomer pleegde.

Hoewel Breivik in zijn cel over een computer beschikt, moet hij vanwege het ontbreken van een internetverbinding zijn correspondentie per brief laten verlopen. Die worden stuk voor stuk zorgvuldig door het gevangenispersoneel onder de loep genomen.

De directeur van de betreffende gevangenis heeft met de minister van Justitie gesproken over de mogelijke gevolgen van de briefuitwisselingen. Die zouden gelijkgestemden wellicht kunnen aanzetten tot soortgelijke, gewelddadige acties. Bestuurders van de gevangenis overwegen nu om de mogelijkheid tot corresponderen te beëindigen.

De rechtbank in Oslo doet op 24 augustus uitspraak in het proces tegen de Noorse massamoordenaar.

    • Dirk Wijnand de Jong