Bind je been af en je loopt stuk sneller

Het lijkt erop dat iedere sporter, amateur of prof beter presteert als hij voor de wedstrijd vier keer vijf minuten armen of benen afbindt. Met tussenpozen van vijf minuten. De bloedsomloop in de ledematen moet in die tijd helemaal stoppen.

De in Nijmegen en Liverpool werkende fysioloog Dick Thijssen publiceert binnenkort zijn onderzoek onder amateurhardlopers. Die liepen de vijf kilometer ruim een halve minuut sneller na deze voorbereiding, waarvan het gevoel toch zegt dat het alleen maar schadelijk kan zijn voor de prestaties.

Eerder hebben onderzoekers al bij zwemmers en rugbyers aangetoond dat die beter presteren na tijdelijk en herhaald afbinden van armen of benen. De zwemmers gingen sneller op de 100 meter vrije slag. De rugbyers raakten minder vermoeid als ze een aantal keren achtereen sprintjes moesten trekken.

Het idee van het tijdelijk en herhaald afbinden komt uit de cardiologie en is al 25 jaar oud. Het blokkeren van de bloedcirculatie verbetert de functie van de hartspier en de bloedvaten, blijkt uit onderzoek. Thijssen is daar in het UMC St Radboud in Nijmegen bij betrokken. Voor onderzoek naar het idee dat de methode ook sportprestaties kon verbeteren kreeg hij subsidie van UK Sport, de Britse tegenhanger van NOC*NSF.

„Of iemand dit nu al op de Olympische Spelen gaat doen, weet ik niet”, zegt Thijssen. „Wel weet ik dat enkele Britse atleten het al tijdens trainingen hebben gedaan. Ook via UK Sport hebben we al sporters geadviseerd.”

Sneller na afbinden van de benen: pagina 14

    • Wim Köhler