België kan Tilburgse gevangenis een jaar langer huren

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil de gevangenis in Tilburg een jaar langer verhuren aan België.

Dat meldt de NOS. Teeven reageert hiermee op een verzoek van de Belgische minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Omdat Nederland de cellen niet nodig heeft en België kampt met een cellentekort, vangt de gevangenis in Tilburg 650 gevangen op. België huurt sinds februari 2010 de celruimte voor een periode van drie jaar met de mogelijkheid van een jaar verlenging. Door de cellen tot eind volgend jaar te verhuren hoeft de instelling in Tilburg ook nog niet te sluiten. Op dit moment werken er volgens de NOS 481 Nederlanders.

Eind juni rapporteerde het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT) dat er een “serieus probleem” bestond bij de Tilburgse gevangenis. Hier komt het geregeld voor dat gedetineerden met elkaar slaags raken. Dat zou komen doordat de gevangenen, allen uit België, slaapzalen moeten delen met telkens acht mannen, met een sterk uiteenlopende achtergrond. Het CPT adviseerde de Tilburgse inrichting dat het absolute prioriteit moet geven aan vermindering van het aantal bedden per zaal.

    • Hans Klis