Bedenker megabank wil kleine banken

De consternatie onder bankiers op Wall Street is groot nu de uitvinder van de financiële supermarkt zich tegen zijn eigen vondst heeft gekeerd.

Sandy Weill, voormalig topman van de Amerikaanse megabank Citigroup, vindt banken te groot, zei hij gisteren tegen de financiële nieuwszender CNBC. Ze moeten volgens hem gesplitst worden in traditionele consumentenbanken en zakenbanken, waarin de risicovolle handel wordt ondergebracht.

Dat zou volgens de gepensioneerde bankier een oplossing zijn voor het probleem dat de belastingbetaler opdraait voor verliezen bij banken, zoals nu gebeurt. Vele banken ontvingen noodhulp en leunen tot op de dag van vandaag op garanties van de overheid. Politici en toezichthouders beseften in 2008 dat de meeste banken te groot zijn geworden om failliet te kunnen laten gaan.

De suggestie om banken te dwingen tot splitsing is niet nieuw, maar het feit dat zelfs grote voorvechters van een gedereguleerde bankensector als Weill nu pleiten voor strengere wetgeving, voedt de discussie over de problemen bij banken.

Sandy Weill (79) geldt als de uitvinder van het financiële conglomeraat waar hij zich nu zorgen over maakt. Weill maakte Citigroup groot, juist door effectenhandel, verzekeringen, kredietverstrekking en beleggingsadvies allemaal in één bank onder te brengen. Zijn concept resulteerde in de grootste financiële instelling ter wereld en was jarenlang een voorbeeld voor bankiers.

Weill werd destijds mede ‘de koning van Wall Street’ door illegale handel. De fusie van een verzekeraar met een bank in 1998 was volgens de wet verboden. Maar zijn lobby was goed in de politiek, en de Glass-Steagall Act uit 1930, die sinds de Grote Depressie deze krachtenbundeling verbood, had zijn langste tijd gehad. De combinatie van verzekeraar Travelers en Citicorp werd gedoogd.

In 1999 kwam er wetgeving die aan de strikte scheiding tussen zakenbanken, verzekeraars en kredietinstellingen een eind maakte. Die had gegolden sinds de krach van 1929. Een reporter van de New York Times beschreef een paar jaar geleden bij een bezoek aan Weills kantoor op Manhattan de enorme houten ‘oorkonde’ die hij aan de muur had hangen: met een foto van Sandy Weill en de tekst „de verpulveraar van de Glass Steagall-wet”. Het opheffen van die wet wordt door menigeen gezien als een van de grote oorzaken van de kredietcrisis.