Assepoesters jurken

Kleding uit sprookjes zie je meestal alleen op plaatjes of in films. In Hasselt zijn echte sprookjesjurken te zien.

De jurk van Assepoester
De jurk van Assepoester Foto Roger Laute

‘Aan welk sprookje denk je nu?” Imelda Sleurs, een van de oprichters van het Literair Museum in het Vlaamse stadje Hasselt, doet een heel klein koffertje open. Het is een van de ‘zeven koffertjes’ met vragen over sprookjes in de sprookjeskamer van dit museum. In dit koffertje zitten zes of zeven heel kleine plastic pompoenen. Het eerste waar ik aan moet denken is een koets in de vorm van een pompoen. Aan Assepoester dus.

„Dat klopt”, zegt Sleurs. Zij werkt al bijna dertig jaar in het Literair Museum. Assepoester, heeft ze gemerkt, is onder de kinderen die het museum bezoeken het populairst. Ook in De kleren van de keizer, een nieuwe tentoonstelling in Hasselt, is Assepoester een belangrijke sprookjesfiguur.

In ‘De kleren van de keizer’ zijn de echte kleren uit kindersprookjes te zien. Op de eerste etage van het museum staan het viezige jurkje en de prachtige baljurk van Assepoester in dezelfde kamer als het enorme kostuum van de reus uit Klein Duimpje en het schubbenkostuum van de Kleine Zeemeermin. De kleren zijn gemaakt in een naaiatelier dat samenwerkt met het museum. Met de hulp van een echte kledingontwerpster hebben zij de sprookjeskostuums in elkaar gezet.

Maar hoe weet je eigenlijk hoe die baljurk van Assepoester eruitziet? Dat kun je in prentenboeken zien, wist Sleurs. Zo is de baljurk in het Literair Museum gebaseerd op een tekening van de bekende Nederlandse kinderboekentekenaar Charlotte Dematons. Voor de Duitse uitgave van de verzamelde sprookjes van de gebroeders Grimm tekende Dematons Assepoester die in haar baljurk de trap afloopt. De trap waarop ze haar glazen muiltje zal verliezen.

Met die keuze heeft het museum het zich niet gemakkelijk gemaakt. Als Assepoester de trap afloopt, komt de wind onder haar jurk. Die bolt op. Sleurs: „Assepoesters jurk is een enorme bevalling geweest. Die was echt heel moeilijk na te maken.”

Literair Museum, Hasselt. T/m 20 okt. Inl: literairmuseum.be

    • Roderick Nieuwenhuis