Alcatel-Lucent schrapt vijfduizend banen na groot verlies

Alcatel-Lucent van Ben Verwaayen schrapt vijfduizend banen. Het is het tweede grote Franse bedrijf dat in korte tijd een massaontslagronde aankondigt. Foto AFP / Eric Piermont

Het Franse telecommunicatiebedrijf Alcatel-Lucent schrapt vijfduizend banen. Dat liet het bedrijf van de Nederlandse topman Ben Verwaayen vanochten weten, nadat het bekend had gemaakt in het tweede kwartaal een nettoverlies van 254 miljoen euro te hebben geleden.

In het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst van 43 miljoen euro geboekt, zo meldt persbureau AP. Alcatel-Lucent is na Peugeot het tweede grote Franse bedrijf in korte tijd dat een ontslagronde aankondigt.

Het bedrijf verwacht dat het reorganisatieplan waar de vijfduizend ontslagen deel van uitmaken eind volgend jaar een besparing van 1,25 miljard euro moet hebben opgeleverd. Alcatel-Lucent zag zijn omzet op jaarbasis met ruim zeven procent dalen naar 3,5 miljard euro.

De ontslagronde bij het Franse bedrijf zal president François Hollande de nodige kopzorgen opleveren. Eerder deze maand maakte Peugeot bekend veertienduizend man de laan uit te sturen. Voor de pas gekozen Hollande is behoud van werkgelegenheid een topprioriteit.