Agenda theater

Mysteries op Marken

Met Mysteries op Marken neemt Speeltheater Holland na 37 jaar afscheid. De groep introduceerde in het theater op subtiele wijze de combinatie van poppenspel met andere toneeldisciplines. Tijdens de theatrale wandeling Mysteries op Marken beleef je op indringende wijze de schaduwzijde van het zo rustieke dorp: het water dreigt altijd. De dood is dichtbij. De hoeven van een trekpaard maken muziek in het natte gras. Prachtig.

speeltheater.nl

Wiener Wald

In de regie van Frances Sanders is Verhalen uit het Weense Woud (1931) van Ödön von Horváth een boosaardig sprookje. Over Marianne, die wordt verstoten door haar vader, en moet overleven tussen andere armoedzaaiers. Moeiteloos zetten de sterke acteurs een berooide samenleving neer. De crisis heerst alom. Gedurfd van Sanders om in het Amsterdamse Bos zo’n somber, actueel stuk te tonen. De parallellen tussen de jaren dertig en nu zijn indringend.

T/m 1/9. bostheater.nl

Orfeo ed Euridice

Voor het laatst te zien op 10 augustus: de bejubelde Orfeo ed Euridice van De Utrechtse Spelen in de vijver van Paleis Soestdijk. Jos Thie verbindt de Griekse mythe met het Nederlandse recente verleden en het heden. Als Orfeus’ bruid Euridice sterft, komt uit het paleis Amor te hulp. Het is koningin Juliana, de liefdevolle moederlijke goedheid zelve. Zij brengt Euridice weer tot leven. „Triomf!” zingt het koor. Vuurwerk.

deutrechtsespelen.nl

De Parade Utrecht

Kneuterig huiskamertheater dit jaar op de Parade. In Thuis bij Ellen zingt Ellen ten Damme over haar ekster Arie. Ze verrast soms met een mooie taalvondst of ontroert met een voorbije liefde, maar Thuis bij Ellen blijft vrijblijvend. Bij In bed met Rick en Maaike wordt de dertigersproblematiek soms cliché. Remko Vrijdag en Martine Sandifort gaan in Hulphond voor de makkelijke lach. Maar Sammi & The Highwaymen is sympathiek, en je steekt er ook nog wat van op.

T/m 5/8. deparade.nl