Agenda Internationaal

Google Street View

Vijf jaar geleden daalde het alziend oog van Google van zijn satelliet af naar de aarde. Het autootje van Street View begon over de wereld rond te rijden. Op het dak een negenogige camera, die alles en iedereen rücksichtslos fotografeerde. De kunstenaar Jon Rafman maakte sindsdien online expedities van soms zes, soms twaalf uur achtereen in de beeldenoceaan van Street View. Hij speurde naar rauwe, mysterieuze of poëtische beelden. „Misschien is internet voor mij wat Parijs in de jaren twintig was voor Joyce, Hemingway en Gertrude Stein”, zei hij eens. Bij het online parelduiken liet hij zich inspireren door de pioniers van de straatfotografie met hun Leica’s. Wat bij Cartier-Bresson het ‘beslissende moment’ was, noemde Rafman „unplanned public moments”. Zijn vondsten stelt hij online tentoon. En soms – als inkjetprints – in musea, zoals nu op de expositie The Nine Eyes of Google Street View in Londen.

t/m 19 aug. Saatchi Gallery, Londen. www.saatchi-gallery.co.uk

Edward Butynsky

Roestende raffinaderijtorens, verstopte oliepompen, glanzend chromen pijpleidingen – fotograaf Edward Burtynsky documenteert elk element van de invloedrijke olie-industrie. Op groot formaat toont de tentoonstelling Oil in het Berlijnse C/O minieme details van de verbindingen tussen olieverbruik, olievervoer, de olieproductie, de verwerking van afvalstoffen en de permanente effecten daarvan op het landschap.

t/m 9 sept. C/O, Berlin. www.co-berlin.info

Zomerfestival Antwerpen

Zomer van Antwerpen is een uitbundig, cultureel zomerfeest dat op de meest onverwachte plekken opduikt in heel Antwerpen. Met muziek, openluchtfilms, circus en theater.

T/m 2 sept. Antwerpen, België. www.zomervanantwerpen.be