Agenda film

Les neiges du Kilimandjaro

Michel Marteron is een vakbondsman van het oude stempel. Zijn idolen zijn Jean Jaurès, de leider van de Franse socialisten die in 1914 om zijn gebrek aan enthousiasme voor de Eerste Wereldoorlog werd vermoord, en Spiderman. En zo wil hij het liefste ook zijn: wijs en menselijk, en heldhaftig tegelijkertijd. Dus stopt hij ook zijn eigen naam in de doos als er bij loting twintig mensen moeten worden aangewezen voor ontslag op de scheepswerf in Marseille waar hij zijn hele leven heeft gewerkt. Want hij is eerlijk. Maar het lot treft eerlijke mensen even hard als oneerlijke.

Les neiges du Kilimandjaro (vernoemd naar een Frans popliedje uit de jaren zestig) gaat over de clash tussen het persoonlijke en het algemene belang.

Regisseur Robert Guédiguian bouwt zijn film op als een ingenieus geweven thriller, waarin steeds kleine alledaagse dingen kettingreacties teweegbrengen. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de vraag uit het gedicht: wat ben je, als je zelf helemaal niets meer hebt, nog bereid voor de ander te doen?

Woody Allen A Documentary

In deze documentaire schetst Robert B. Weide een portret van Woody Allen. De filmregisseur, acteur en muzikant blijkt aan de ene kant een genie dat nauwelijks ontwikkeling doormaakte: hij kwam volledig gevormd ter wereld. Op zijn 15de schreef hij al moppen – vijftig per dag – die in de plaatselijke krant gepubliceerd werden. Een wonderkind, niet op het gebied van muziek of sport maar van humor. Aan de andere kant blijkt dat Allen meer aan zijn imago gesleuteld heeft dan je op het eerste gezicht denkt.

Volcano

Aanvankelijk concentreert Volcano zich op het onwillige leven dat zestiger Hannes tegemoetziet als hij met pensioen moet. Maar als zijn vrouw ziek wordt, wordt hij gedwongen zijn leven op een geheel andere manier invulling te geven dan als passieve pensionado van een generatie waarin mannen niet gewend zijn om te zorgen. En waarvan de volwassen kinderen dat op een of andere manier ook niet van hun vaders serieus kunnen nemen.

Volcano is een karakterstudie van een man van zo’n generatie. Onsentimenteel, onspectaculair, een beetje weerbarstig. Een man met een geschiedenis, waarbij nadrukkelijke metaforische beelden worden gebruikt om dat nog eens te onderstrepen, zoals de geografische ligging van IJsland met z’n vulkanen en de restauratie van een schip om hem naar zijn verleden terug te varen.