Aantal woninginbraken neemt toe - ‘steeds vaker geweld bij autodiefstal’

Ingeslagen dubbel glazen vensterruit van een gelijkvloers nieuwbouwappartement in de binnenstad van Utrecht. Foto Hollandse Hoogte / Rob Huibers

Het aantal woninginbraken is vorig jaar gestegen naar bijna negentigduizend, bijna zevenduizend meer dan in 2010. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dieven sloegen vooral toe in de grote steden. Amsterdam is met bijna 5400 inbraken koploper. Wel lag dit aantal iets lager een jaar eerder. In totaal zijn er vijftien gemeenten in Nederland waar vorig jaar meer dan duizend woninginbraken plaatsvonden. Vooral in Almere, Zoetermeer en Enschede nam het aantal insluipingen sterk toe.

Aantal misdrijven stabiel, maar meer winkeldiefstal en straatroof

De politie registreerde vorig jaar in totaal 1,19 miljoen misdrijven, vrijwel evenveel als in 2010. In meer dan de helft van de gevallen ging het om inbraak of diefstal, schrijft persbureau Novum. Behalve woninginbraken noteerde de politie vorig jaar ook meer zakkenrollerij, winkeldiefstal en straatroven. Er werden minder auto’s en fietsen gestolen.

Van het totaal aantal misdrijven dat vorig jaar werd gepleegd ging het in zestig procent van de gevallen om vermogensdelicten. Ook vernielingen (vijftien procent) en verkeersmisdrijven (dertien procent) kwamen veel voor.

‘Dieven steeds agressiever te werk bij autodiefstal’

Autodiefstall gaat steeds vaker gepaard met geweld. Dat hebben onderzoekers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vanochtend gezegd in vakblad Secondant. Criminelen proberen door de sleutel te bemachtigen de geavanceerde alarmsystemen van auto’s te omzeilen.

Mensen worden onder bedreiging van geweld gedwongen hun autosleutel af te geven waardoor de criminelen de auto niet hoeven open te breken. Zo is het aantal gevallen van carjacking tussen 2009 en 2011 verdubbeld naar bijna veertig. Volgens de onderzoekers hebben dergelijke overvallen een grote impact op de slachtoffers.