Zoektocht naar Kony niet van start - te weinig geld en mankracht

De zoektocht naar Joseph Kony kan nog niet van start wegens geldgebrek. Foto AFP / Stuart Price

De jacht op de Oegandese krijgsheer Joseph Kony kan niet van start gaan. Er zijn te weinig militairen, er is geen materieel en het ontbreekt aan geld. Dat heeft Dick Olum, het hoofd van de troepenmacht die Kony zou moeten opsporen, vandaag gezegd in Soedan.

De Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties zijn in Soedan bijeen voor overleg over de jacht op Kony en zijn Verzetsleger van de Heer (LRA), schrijft persbureau AP.

LRA één van meeste bizarre en brute gevechtstroepen van Afrika

NRC-correspondent Koert Lindijer legde eerder dit jaar uit hoe de LRA is ontstaan:

Het LRA is één van de meest bizarre en brute gevechtsgroepen van Afrika. Na de militaire coup in 1986 door strijders van de huidige president Museveni, vooral afkomstig uit Zuid-Oeganda, vreesde de Acholi-stam in het noorden voor wraak. Onvrede over de „zuidelijke” regering van Museveni en marginalisatie van het noorden gingen de voedingsbodem vormen voor Kony.

En Lindijer vervolgt:

Het occulte LRA komt voort uit de al even magische Beweging van de Heilige Geest van Alice Lakwena. Zij was bezeten door geesten die haar een religieuze missie gaven om Museveni’s regering te vervangen door een regime gebaseerd op de Tien Geboden. Haar beweging genoot een mate van volkssteun in het noorden maar werd in 1987 verslagen. Kony nam de resten van de beweging over. Zijn LRA probeerde niet meer de steun van bevolking te krijgen maar maakte de noordelingen tot doelwit in zijn gevecht met Museveni. Door de strijd van het LRA was midden jaren negentig 80 procent van de noorderlingen naar vluchtelingenkampen verdreven.

Kony zit waarschijnlijk in Centraal-Afrikaanse Republiek

Vooralsnog maken tweeduizend Oegandese en vijfhonderd Zuid-Soedanese militairen jacht op Kony. De bedoeling was dat de AU-troepenmacht, bestaande uit vijfduizend militairen, al in maart in actie zou komen, maar de financiering door de internationale gemeenschap is nog steeds niet rond.

Het LRA bestaat nog uit ongeveer tweehonderd strijders die uiteengevallen zijn in kleine groepen die zich ophouden in Zuid-Soedan, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Doordat de grenzen poreus zijn kunnen zij zich vrijelijk in het gebied bewegen. Vermoed wordt dat Kony zich ophoudt in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Oegandese minister van buitenlandse zaken Okello Oryem zei dat er grote zorgen zijn dat het LRA gebruik maakt van de chaos in het oosten van Congo om zich te hergroeperen en de strijd nieuw leven in te blazen. Hij zei op de bijeenkomst in Soedan:

“De LRA-kwestie kan escaleren en groter worden.”

Campagne Kony 2012 van Invisible Children:

Veel aandacht voor Kony door campagne van Invisible Children

Kony kreeg begin dit jaar wereldwijde aandacht toen een video over de wreedheden die hij en zijn LRA begaan online werd gezet. Miljoenen bekeken Kony 2012. De video was onderdeel van een campagne van de Amerikaanse hulporganisatie Invisible Children over gruwelijke oorlogsmisdaden in Oeganda.

Het LRA is berucht vanwege de massaslachtingen die het aanricht, het verminken van slachtoffers en het ronselen van kindsoldaten. NRC-correspondent Lindijer ontmoette als één van de weinige Westerse journalisten de rebellenleider in 2006 en beschreef hem in maart dit jaar als volgt:

Kony ontwikkelde zich van misdienaar tot massamoordenaar. Hij vervolmaakte de tactiek van terreur en boekte daarmee zo’n succes dat legers van vier landen, sinds kort geassisteerd door honderd Amerikaanse militaire adviseurs, al jaren naar hem op zoek zijn. Zijn militaire rol is echter vrijwel uitgespeeld en de strijd tegen het LRA is geen prioriteit meer.

Kony is door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

    • Niels Posthumus