Ze gaan graag naar andere landen: even alles loslaten

Twee buurten naast elkaar: een gegoede en een wat minder rijke. Hoe zien ze het buitenland? In de ene wijk woon je er zowat middenin. „Het lijkt hier wel Verenigd Europa.” In de andere wijk gaan ze het liefst naar het buitenland toe. „Ik zou graag naar Nepal gaan, met z’n vieren.”Door Sheila Kamerman en Dick Wittenberg

None

Vraag haar naar het buitenland, en ze wijst naar een huis verderop in de straat.

„Daar woont een Turks gezin. Hun kinderen zijn hier opgegroeid. Ze zijn pas opa en oma geworden.”

„In dat huis woont een Brits echtpaar. Laatst zijn ze naar een trouwfeest in Nice geweest. Ik heb op hun poesjes gepast.”

„En daar woont die behulpzame Kroaat die auto’s repareert. Naast dat Turkse gezin met die jongen die voetbalt bij PSV. Het lijkt wel Verenigd Europa.”

Ria Silleman, 66 jaar, getrouwd met Kor. Twee zonen, vier kleinkinderen. Danste bij Scapino. Gaf balletles. Twintig jaar in de thuiszorg gewerkt.

Ze kent iedereen in de straat. Een jong Nederlands gezin met twee kinderen. Een psychisch gestoorde meneer. Twee topzwemsters die hier tijdelijk wonen. Een Marokkaanse familie. Twee broers. In gedachten gaat ze de hele rij langs. Daarna de overkant. Een Oekraïense met een Nederlander. „Soms komt ze op de koffie. Ze spreekt al heel goed Nederlands.”

„Een verrijking” vindt Ria, die „mengelmoes van culturen” in haar straat. „Kinderen krijgen in het ene huis een snoepje, in het andere een amandel.” Hoe vaak ze bij buurvrouwen al exotische gerechten heeft geproefd. Hoe vaak ze meteen het recept heeft gevraagd. „Kip met dadels, dat kende ik niet.”

Jaren hebben ze naast Grieken gewoond. Dat was elke zondag feest. Toen ze 25 jaar getrouwd waren, aten de gasten bij de buren. „Hier hebben we met honderd man de sirtaki gedanst.”

Het ging ook wel eens mis. Zoals met die Congolezen die ’s nachts gebedsdiensten hielden, waarvan de hele buurt kon meegenieten. „We probeerden met ze te praten. Je moet altijd blijven communiceren. Ze gingen gewoon door. Ze zeiden: we zijn gekomen omdat hier alles mag.”