Woede over vrijlating ex-politiechef Zuid-Afrika

Jackie Selebi tijdens zijn rechtszaak in augustus 2010. Foto AFP / Werner Beukes

De Zuid-Afrikaanse bevolking is woedend over het medisch verlof voor de voormalige Zuid-Afrikaanse politiechef Jackie Selebi. Selebi zat een celstraf van vijftien jaar uit wegens corruptie, maar werd vrijdag om medische redenen op vrije voeten gesteld.

Het verlof heeft geleid tot veel woede, meldt persbureau AP. Velen menen dat er sprake is van vriendjespolitiek. De belangrijkste Zuid-Afrikaanse oppositiepartij heeft om opheldering gevraagd. De Democratische Alliantie zei in een verklaring dat het “essentieel is dat de regering opheldering verschaft over de beslissing en hoe deze tot stand is gekomen.”

Selebi had innige banden met drugsbaron Glenn Agliotti

De 62-jarige Selebi lijdt volgens regeringsfunctionarissen aan nierfalen en diabetes. Ook zou hij kanker hebben. Selebi werd in 2010 veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar, omdat hij zich mee uit winkelen liet nemen door drugsdealers in ruil voor informatie over lopende onderzoeken van de politie.

In augustus 2010 oordeelde het hof in Johannesburg dat Selebi vanaf 2000 ten minste 16.000 euro had aangenomen van de veroordeelde drugsbaron Glenn Agliotti. In ruil zorgde hij ervoor dat Agliotti door politie en justitie met rust werd gelaten.

Lokale media hadden felle kritiek op de vrijlating. De krant Times Live schreef:

“Het feit dat Selebi slechts 229 dagen van zijn vijftien jaar celstraf heeft uitgezeten nadat hij veroordeeld was voor corruptie heeft geleid tot de speculatie dat het ANC opnieuw de regels heeft omzeild om een kameraad te helpen.”

Advocaat houdt vol dat Selebi ernstig ziek is

De advocaat van Selebi, Wynanda Coetzee, hield vol dat Selebi ernstig ziek is. Het ANC was blij met de vrijlating van Selebi en wenste hem veel sterkte bij zijn herstel.

Volgens James Smalberger van het Zuid-Afrikaanse gevangeniswezen mag Selebi elke dag zijn huis in Pretoria twee uur verlaten. Op weekenddagen mag hij zes uur per dag naar buiten. De overige uren staat Selebi niet onder voortdurende surveillance, maar hij krijgt ten minste een keer per week bezoek van de politie zonder dat hij daarvan op de hoogte wordt gesteld.

    • Niels Posthumus