Wegener: weer minder advertenties

Wegener, uitgever van regionale kranten als De Gelderlander en De Stentor, verkocht het afgelopen half jaar opnieuw een stuk minder advertenties. De reclame-inkomsten daalden 15,5 procent. De totale omzet (advertenties, abonnementen en losse verkoop) nam 6,1 procent af tot 280 miljoen euro. De winst kromp met ongeveer eenderde tot 22,2 miljoen euro.

Dat maakte het Britse moederbedrijf Mecom vanmorgen bekend. Mecom overweegt onderdelen van zijn Europese krantenbedrijf af te stoten. Ook een verkoop van alle onderdelen behoort tot de mogelijke uitkomsten van de ‘strategische heroriëntatie’ die het bedrijf nu uitvoert. Mecom bezint zich op de toekomst, omdat het de advertentiemarkt niet snel ziet herstellen. Topman Tom Toumazis vertrekt in september en wordt niet opgevolgd.

De Nederlandse titels zorgden in de eerste zes maanden van 2012 voor 57 procent van de omzet en 83 procent van het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van Mecom. Het bedrijf bezit ook kranten in Denemarken en Polen. De regionale titels in Noorwegen, dochter Edda Media, heeft Mecom inmiddels verkocht. De overnamesom van 195 miljoen euro wordt gebruikt om Mecoms schuld bij de banken te verkleinen. Die bedraagt nu 109,7 miljoen euro.

In het halfjaarbericht van vanmorgen waarschuwt Mecom opnieuw dat het bij gelijkblijvende marktomstandigheden over een jaar mogelijk niet meer kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen.