Weer

De zomer is even goed op stoom gekomen. Vandaag noteren we de derde landelijke zomerse dag (25 graden of meer in De Bilt) op rij en er komen er nog twee bij. Samen met twee zomerse dagen eerder deze maand brengt dit het totaal voor juli tot nu toe op zeven, exact gelijk aan de klimatologische norm voor de julimaand.

De warmte houdt dus nog even aan. Daarbij heeft zich een nieuw hogedrukgebied ontwikkeld boven Schotland. Dit gebied trekt morgen naar de Noordzee. Vrijdag schuift ook dit systeem op, ruimte makend voor de omslag naar koeler weer in het weekend.

Vanavond is het nog lang warm: om een uur of elf ligt het kwik tussen 17 en 20 graden. Alleen aan de noordkust koelt het wat sneller af dan gisteren. Vannacht wordt het 13 tot 16 graden.

Ook morgen is weer een fraaie zomerdag. Aan zee wordt het 20 graden (langs de Waddenkust) tot 24 graden (aan de westelijke stranden), landinwaarts 24 tot 29 graden, met de hoogste waarden in Limburg. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind, soms vrij krachtig bij Noord-Holland en de Waddeneilanden.

Vrijdag wordt het broeierig warm met naast een lokale onweersbui nog steeds zonnige perioden.