Wapenverkoop Colorado flink gestegen na schietpartij Aurora

Een man bereidt zich voor om de trekker over te halen op de schietbaan van de schietclub Firing Line in Aurora, Colorado, die in de buurt is van de bioscoop waar vrijdag 21 juli een dodelijke schietpartij plaatsvond. De wapenverkoop in de staat steeg na de schietpartij flink. Foto AP / Joshua Lott

Sinds de dodelijke schietpartij in de bioscoop in Aurora, Colorado, is de wapenverkoop in de regio flink gestegen, meldt de BBC.

In de drie dagen na de dodelijke schietpartij zijn de aanvragen voor antecedentenonderzoek, die nodig zijn voor het legaal aanschaffen van een vuurwapen, met 43 procent ten opzichte van de week ervoor gegroeid. Uit cijfers van het Colorado Bureau of Investigation blijkt dat een dag na de schietpartij 1216 mensen een aanvraag hadden gedaan, op zaterdag was dit aantal verder opgelopen tot 1243. Ter vergelijking: een week eerder, op 13 juli, stond het aantal aanvragen op 880. In totaal kregen 2887 mensen een vergunning om een wapen te kopen, een stijging van 43.5 procent met het weekend ervoor.

Ook in andere Amerikaanse staten, waaronder Florida, steeg de verkoop van wapens, meldt persbureau AP. Daar werd een stijging van 14 procent gemeten. In Oregon werden 11 procent meer wapens verkocht ten opzichte van de maand juni.

Verdachte schietpartij verkreeg wapens legaal via internet

Verdachte James Holmes, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de schietpartij, verkreeg zijn wapens en munitie op legale wijze via internet.

Guus Valk, correspondent in de Verenigde Staten, schreef maandag in NRC Handelsblad over de ruimhartige wapenwet van Colorado:

“Vuurwapenbezit is in sommige staten verboden, maar Colorado kent een ruimhartige wet. Mensen mogen doorgeladen vuurwapens met zich meedragen als ze winkelen, of naar de film gaan. Ook James Holmes had zijn papierwerk in orde. Hij kocht zijn vuurwapens en munitie legaal, in een van de talloze wapenwinkels die Denver rijk is, en op internet.”

Bij de schietpartij in de Century 16-bioscoop in Aurora kwamen vorige week vrijdag tijdens de première van de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises twaalf mensen om het leven, 58 mensen raakten gewond. Verdachte Holmes werd maandag voorgeleid en officieel aangeklaagd voor meervoudige moord.

    • Judith Laanen