Vertrouwen ondernemers in economie naar laagste peil in 2,5 jaar

Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de economie heeft het laagste niveau in tweeënhalf jaar bereikt. Ondernemers zagen in juli vooral minder orders binnenkomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend.

Het producentenvertrouwen daalde van -4,8 in juni naar -5,2. Dat is het laagste niveau sinds januari 2010. Hoewel de ondernemers minder orders kregen, waren hun verwachtingen over de productie de komende drie maanden iets minder somber dan in juni.

De ondernemers waren ook pessimistischer over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid dan in juni. Met een saldo van -11,5 was het aantal ondernemers dat verwacht het de komende drie maanden met minder personeel te doen beduidend groter dan het aantal dat verwacht extra mensen aan te nemen.

‘Stemming blijft somber’

Volgens NRC-economieredacteur Egbert Kalse liggen de cijfers in de lijn der verwachting:

“Het zou pas echt nieuws zijn als ondernemers ineens meer vertrouwen zouden hebben in de economie en als ze meer orders zouden hebben gekregen. Nu zie je dat het vertrouwen niet zo’n dramatisch dieptepunt kent als na de val van Lehman Brothers, maar nog steeds vrij laag is. De stemming blijft dus somber, net zoals het consumentenvertrouwen. Dat heeft een versterkende werking op elkaar.”

    • Marije Willems