Van topcrimineel tot columnist - De Neus gaat schrijven voor Revu

Zo ben je Bekende Crimineel, zo ben je Bekende Columnist. Willem Holleeder gaat bijverdienen als columnist bij het weekblad Nieuwe Revu.

Hoofdredacteur Erik Noomen bevestigt tegenover Nu.nl dat er met de “BC - Bekende Crimineel”, zoals Revu ‘m noemt, een contract van een halfjaar is getekend met Holleeder, die onlangs vrijkwam.

En waar gaat De Neus dan over schrijven?

Kunnen we spannende verhalen over ontvoeringen, afpersingen en meer verwachten? Misschien. Holleeder gaat wekelijks verslag doen van zijn dagelijkse leven, maar ook zijn “belevenissen achter de tralies en gebeurtenissen uit zijn persoonlijke geschiedenis zullen de Revu passeren”, schrijft het blad op haar website. Volgens Noomen past De Neus prima bij het blad, dat over opmerkelijke mensen schrijft, spannend nieuws onthult, misstanden aankaart en “álle kanten van de Nederlandse maatschappij laat zien”:

“Willem Holleeder is dus een columnist die prima past bij het tegendraadse karakter van Nieuwe Revu.”

Nieuwe Revu: serieuze samenwerking

En hoe is deze opmerkelijke samenwerking, die “serieus” is, tot stand gekomen? En heeft Holleeder dingen te zeggen die we zouden willen lezen? Zeker wel, aldus Nieuwe Revu:

“Via via heeft Nieuwe Revu contact opgenomen met Holleeder en na een lang gesprek in een Jordanees café kwamen de partijen al snel inhoudelijk tot elkaar. “Holleeder is een man die soepel uit zijn woorden komt en vele anekdotes tot zijn beschikking heeft waar de nieuwsgierige Nieuwe Revu-lezer van zal genieten. Hij bevindt zich natuurlijk ook in een vreemde positie in de Nederlandse maatschappij. Hij is even bekend als Beatrix, en als hij over straat loopt wil iedereen met hem op de foto, inclusief BN’ers. Aan de andere kant heeft hij een crimineel verleden waar veel mensen van gruwen. Dat is een interessant spanningsveld. En Nieuwe Revu schrijft altijd over wat schuurt in de maatschappij. De positie van Willem Holleeder is daar een goed voorbeeld van.”

Wat schuift dat voor Holleeder?

Hoeveel de Heinekenontvoerder vraagt voor zijn nieuwe baan is onbekend. Wat Wel bekend is, is dat justitie nog achttien miljoen euro van hem wil hebben. “Laat Nieuwe Revu, zo dachten we, dan meehelpen om justitie een financiële opsteker te geven”, aldus Noomen tegenover persbureau Novum.

Als de column leidt tot een hogere oplage wordt de samenwerking verlengd tot een jaar. Mocht Holleeder weer in de problemen komen met justitie, dan wordt de samenwerking ‘per direct’ beëindigd. Holleeders eerste column verschijnt 5 september en gaat over waarom Holleeder besloot columnist te worden.

Holleeder zat een gevangenisstraf van negen jaar uit wegens afpersing van vastgoedhandelaren. In onderzoeken van de Amsterdamse politie naar afrekeningen in het criminele milieu in de hoofdstad is Holleeder de afgelopen jaren door verscheidene getuigen in verband gebracht met moorden. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het doodschieten van criminele kompanen. Wegens gebrek aan bewijs wordt Holleeder hiervoor niet verder vervolgd, maar het OM sluit verdere vervolging niet uit.

    • Judith Laanen