Uitgelicht

Films

Runaway jury. Gary Fleder, 2003, VS). Rechtbankthriller. Nicholas Easter (John Cusack) wordt opgeroepen om deel te nemen aan een jury die uitspraak moet doen over de vraag of de wapenindustrie verantwoordelijk kan worden gesteld voor de moord op een effectenhandelaar. Zijn weduwe is de zaak begonnen met de rechtschapen advocaat Wendell Rohr (Dustin Hoffman). Juryconsulent van de tegenpartij is de meedogenloze Rankin Fitch (Gene Hackman). Ondertussen lijkt Easter er een eigen agenda op na te houden. Steracteurs Hoffman en Hackman speelden in deze film voor het eerst met elkaar en hebben maar één gezamenlijke scene. Maar die is dan ook gedenkwaardig. RTL 8, 20.30-23.05u.

Red Cliff/Chi bi. (John Woo, 2008, China). In de derde eeuw na Christus wordt het land van Wu bedreigd door een invasie van krijgsheer Cao Cao en zijn miljoen soldaten. De heerser van Wu, Sun Quan, roept de hulp in van zijn militaire rivaal, maar de combinatie van de twee legers is nog niet voldoende om de invasie te weerstaan. Dan krijgt Sun Quans adviseur een briljant idee. Actiespecialist John Woo maakte in de jaren 90 furore met zijn Amerikaanse variant op extreem gewelddadige Hongkong-gangsterfilms (Face/Off, Mission: Impossible II), en dook vervolgens met dezelfde visuele overgave en bravoure in de geschiedenis van het Chinese vasteland. RTL 7, 20.30-23.30u.

Informatief

Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Documentairedrieluik waarin de vraag wordt gesteld of het aloude ideaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap in de 21ste eeuw nog relevant voor ons is. Komt ons denken over de drie begrippen nog overeen met wat we er inmiddels aan wetenschappelijke kennis over hebben? Politicoloog Pieter Hilhorst loodst de kijker langs een scala aan nieuwe wetenschappelijke inzichten, die ons denken over de samenleving veranderen. Ned.2, 17.35-18.30u.

Leaving Amish paradise. Documentaire over twee amishfamilies die hun gemeenschap verlaten. De amish leven nog net zo als hun voorouders 300 jaar geleden (reizen per paard en wagen, geen elektrisch licht, radio of televisie) en dwingen dat af met talloze regels. De gemeenschap verlaten betekent voor de families dat er geen terugkeer mogelijk is, terwijl een aanpassing aan de moderne wereld moeilijk kan worden. BBC 2, 22.00-23.00u.

Wegelagerer und Wichtigtuer. Documentaire over de Spiegel-affaire in oktober 1962, toen er een conflict ontstond tussen minister van Defensie Franz Josef Strauss en opinieblad Der Spiegel. Aanleiding was een kritisch artikel over de slechte staat van het West-Duitse leger. Hoofdredacteur Rudolf Augstein werd na de publicatie gearresteerd en de redactie wekenlang bezet door de politie. De rechter steunde het blad en Strauss werd uiteindelijk gedwongen af te treden. Naast een terugblik wordt de vraag gesteld hoe de media zich de laatste vijftig jaar hebben ontwikkeld. ARD, 23.40-00.25u.

Import: Maria Carmen España zwijgt niet meer. Zweedse documentaire waarin filmmakers Martin Jönsson en Pontus Hjorthén in Spanje op zoek gaan naar de erfenis van Franco. Dertig jaar lang gold in Spanje de stilzwijgende afspraak niet te spreken over de slachtoffers van het Francoregime en werden de daders niet vervolgd: de prijs voor een geweldloze overgang van dictatuur naar democratie na Franco’s dood in 1975. In Zuid-Spanje ontmoeten ze Maria Carmen España. Zij weet sinds kort hoe haar grootvader in 1936 om het leven kwam. Ze accepteert niet dat zijn beenderen in een vergeten massagraf blijven liggen en eist een waardig graf. Ned.2, 23.50-00.48u.

Sport

Bert & Dickie. BBC-drama van William Ivory vertelt het waargebeurde verhaal van de Britse roeiers Bert Bushnell and Dickie Burnell, afkomstig uit verschillende klassen uit de maatschappij. Ze worden gedwongen samen te werken voor de Olympische Spelen van 1948, in het na de oorlog half verwoeste Londen. Tegen alle verwachtingen in winnen ze olympisch goud. BBC 1, 21.30-23.00u.

Feuer und Flamme für die Kunst. Documentaire. Van 1912 tot 1948 waren er bij de Olympische Spelen ook medailles te winnen voor kunstprestaties, zoals die van kunstschilders, musici en schrijvers. Voorwaarde was wel dat de geleverde werken geïnspireerd moesten zijn door sport. Ook bij de Olympische Spelen in Londen zal er kunst te zien zijn – zij het zonder de medailles. Meer dan 300 kunstenaars hebben zich aangemeld. Arte, 21.50-22.45u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets praat over het thema ‘teamsporten’, met volleyballer Ron Zwerver, hockeyer Ties Kruize en roeier Nico Rienks. Zij verklaren waarom „groots winnen” zo vreselijk moeilijk is en in onze cultuur zelden voorkomt. „Nederland is een sportland van ik en niet van wij.” Ned.1, 23.00-23.55u.