‘Toezicht op asbestsaneerders moet strenger vanwege sjoemelen’

Branchevereniging VOAM vindt dat het toezicht op de asbestsector moet worden verscherpt omdat te veel bedrijven met de regels zouden sjoemelen. Foto Hollandse Hoogte

Het toezicht op de asbestsector moet strenger worden geregeld. Dat heeft een woordvoerder van branchevereniging VOAM bevestigd na berichtgeving hierover in het AD. Nu sjoemelen nog te veel saneringsbedrijven met de regels.

Uit een recent rapport van de Arbeidsinspectie, waarover de krant beschikt, blijkt dat slechts twee van de vijftig asbestbedrijven die opnieuw werden bezocht nadat ze de fout in waren gegaan daarna wel de regels hanteerden. De andere 48 maakten samen nog eens meer dan vijfhonderd overtredingen.

Volgens de Vereniging voor Onderzoek naar Asbest en Milieubedreigende stoffen (VOAM) zijn er al langer problemen in de sector. “Al sinds begin jaren negentig proberen wij de regelgeving te verscherpen. Tot nu toe is daar weinig verbetering in gekomen”, aldus de woordvoerder tegenover persbureau Novum.

‘Slechts klein deel bedrijven saneert moedwillig verkeerd’

VOAM wil onder meer dat het toezicht anders wordt geregeld. Zo moet er een vergunningsstelsel komen met bijvoorbeeld een externe toezichthouder. De woordvoerder benadrukt verder dat maar een deel van de asbestbedrijven moedwillig verkeerd saneert of frauduleus handelt:

“Het gaat maar om een heel klein stukje. Bovendien kunnen mensen fouten maken. Deze mensen hebben niet de hoogste opleiding gehad en dan is een fout in de papieren snel gemaakt.”

In de afgelopen week werden in Utrecht ruim driehonderd mensen geëvacueerd nadat asbest was gevonden in de wijk Kanaleneiland. De kankerverwekkende stof was vrijgekomen bij werkzaamheden.

Onderzoek naar vondst asbest duurt mogelijk langer

Het onderzoek naar de asbestvondst duurt mogelijk langer. Door een tekort aan laboratoria kunnen niet alle monsters worden getest. Dat heeft directeur van de betrokken woningcorporatie Mitros, Rob Rötscheid, vanochtend gezegd tegen RTV Utrecht. Mogelijk worden laboratoria in het buitenland ingeschakeld.

Vandaag worden vermoedelijk de eerste resultaten bekend van het onderzoek in een deel van het afgezette gebied. Als er geen asbest wordt gevonden, mogen de eerste bewoners terug naar hun huizen.

    • Pim van den Dool