Theater- en puzzeltocht

Boom Chicago staat bekend om zijn snelle comedyshows op het Leidseplein, maar deze zomer houden ze zich in Amsterdam bezig met ‘serieuze’ zaken. Bezoekers van het interactieve theaterstuk Deep Undercover of Case number 433210 moeten als geheimagent aan de slag.

Het doel is vermomd als Chinees de mysterieuze misdadiger De Koning te arresteren en te voorkomen dat hij diezelfde avond nog De Nederlandsche Bank berooft.

Op een geheime locatie geeft een agent een laatste briefing. Hij deelt schuilnamen uit aan de deelnemers. Daarna volgt een ruim drie uur durende speurtocht door over de Wallen en de grachten, dwars door de Chinese buurt. Hints, brieven en puzzels moeten naar De Koning leiden. In de buurt van het Leidseplein volgt uiteindelijk de ontknoping.

Deep Undercover is een combinatie van puzzeltocht, moordspel en sightseeing tour. De acteurs zijn overtuigend. Regisseur Andrew Moskos vertelt hoe deelnemers aan de try-outs sommige acteurs op straat voor willekeurige voorbijgangers aanzagen en sommige kleurrijke karakters voor acteurs. „Dat is een deel van de magie van het programma. Je weet nooit zeker who is in on it and who isn’t.” Om die reden koos Moskos naast vaste eigen acteurs ook bewust voor spelers met wie Boom Chicago geen connectie had. „We willen niet dat fans van onze shows de acteurs meteen herkennen.”

Net als in andere shows van Boom Chicago spreken de acteurs tijdens Deep Undercover allemaal Engels. De tocht lijkt dan ook bijzonder geschikt voor toeristen die Amsterdam op een alternatieve manier willen ontdekken. Toch zegt regisseur Moskos zich vooral op Amsterdammers en in de hoofdstad verblijvende expats te richten. „We hebben speciaal gezocht naar interessante locaties waar de meeste Amsterdammers nog nooit geweest zijn. En er zitten ook veel details in het verhaal die echt zijn en die Amsterdamse nieuws- en geschiedenisnerds zullen waarderen.” Zo speelt de Noord-Zuidlijn natuurlijk een cruciale rol.

Deep Undercover van Boom Chicago tot 3 november. Inl: boomchicago.nl

    • Joke Beeckmans