Opinie

    • Joke Beeckmans

Teenslippers zijn ongezond

Tijdens de zomermaanden gaat de Achterpagina op zoek naar zinnige en onzinnige vakantiefabels. Vandaag: teenslippers.

None

Bij de eerste zonnestralen duiken ze op in het stads- en strandbeeld: teenslippers. Het geeft velen een instant zomergevoel: zon op je wreef en zand tussen je tenen. Maar ook onheilstijdingen over slippers duiken elke zomer op. Is het dragen van dit zomerschoeisel echt ongezond?

Dat teenslippers vaak voor kleine fysieke ongemakken zorgen, weet iedereen die ze draagt. De bandjes tussen de tenen kunnen irriteren. In combinatie met vocht en hitte levert dat vaak blaren en zelfs schimmelinfecties op. Ook bieden slippers minder bescherming en stabiliteit dan gesloten schoenen, dus het risico op bot- en teenbreuken is groter en je verzwikt sneller je enkel.

(Sport)podotherapeut Rob Thijssen kent nog meer gevaren: door het lopen op slippers kun je de voet- en onderbeenspieren overbelasten en een ontsteking van de peesplaat (verbinding tussen de tenen en de hiel) krijgen. „Dat komt doordat we met slippers niet normaal of ontspannen lopen. Om de schoen aan te kunnen houden moeten de tenen bij het stappen voortdurend krullen. Door dat klauwen is het moeilijk om je voet goed af te wikkelen.”

(Diabetes)podotherapeut Michel Boerrigter voegt toe dat veel van de klachten versterkt worden door de dunne zool van de slipper. „Een dunne zool geeft veel rek op die peesplaat en veel druk onder de voorvoet.”

Tegenwoordig zijn er zogenaamde ‘gezonde slippers’ op de markt met meer steun. Thijssen ziet de voordelen: „Als er bovenop je voet een band tot aan je enkel loopt, blijft hij beter zitten en hoef je minder met je tenen te knijpen.” Maar hij benadrukt dat geen enkele slipper de kwaliteit van een normale schoen evenaart. „Een schoen heeft altijd een betere afwikkeling, stabiliteit, demping en steun.”

Ook podoloog Boerrigter heeft gemengde gevoelens. „Sommige van die slippers hebben een dikkere loopzool, wat op zich beter is voor de voeten. Al zal niet iedereen er goed op kunnen lopen, omdat de steun aan de binnenzijde van de voet gestandaardiseerd is. De hoogte van de voetboog is bij verschillende mensen niet gelijk, waardoor dit juist ook klachten kan veroorzaken.”

In de vuilnisbak met die slippers (en dus het zomergevoel)? Ze hebben hun voordelen, op specifieke locaties. ProVoet, brancheorganisatie van de pedicuren, beveelt aan ze te dragen in sauna’s, zwembaden en openbare douchegelegenheden zoals in sportscholen en op campings. Daar zouden ze essentieel zijn ter voorkoming van voetschimmels.

    • Joke Beeckmans