Syrisch leger valt voorstad Damascus aan - Turkije sluit Syrische grensposten

This citizen journalism image provided by Ugarit News, taken on Monday, July 23, 2012, purports to show damage from heavy shelling of the al-Qadam district of Damascus, Syria. (AP Photo/ Ugarit News) THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS CITIZEN JOURNALIST IMAGE
This citizen journalism image provided by Ugarit News, taken on Monday, July 23, 2012, purports to show damage from heavy shelling of the al-Qadam district of Damascus, Syria. (AP Photo/ Ugarit News) THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS CITIZEN JOURNALIST IMAGE Deze maandag genomen foto zou de ravage in het al-Qadam district in Damascus moeten tonen. De authenticiteit van het beeld kan niet onafhankelijk worden vastgesteld. Foto AP / Ugarit News

Syrische troepen hebben vannacht met zware artillerie en raketten de aanval geopend op de noordelijke voorstad van Damascus, al-Tel, in een poging de macht te heroveren op de opstandelingen.

De aanval zorgde volgens de oppositie voor massale paniek. Honderden gezinnen proberen het gebied noodgedwongen te ontvluchten, aldus bewoners en activisten tegen persbureau Reuters.

Het Syrische bataljon bombardeerde de stad, waar 100.000 mensen wonen, met één projectiel per minuut. Uit eerste rapporten zou volgens de opstandelingen blijken dat residentiële flatgebouwen zijn geraakt.

Tel bevindt zich acht kilometer ten noorden van Damascus. De stad viel vorige week in de handen van de opstandelingen, samen met een aantal districten in en rond de hoofdstad, nadat een zelfmoordaanslag het leven kostte aan vier belangrijke functionarissen in het regime van president Assad.

Turkije sluit alle grensposten met Syrië

De Turkse grensposten met Syrië worden vandaag gesloten, zo zei de Turkse minister van Handel en Douanezaken, Hayati Yazici, vandaag tegen de zender NTV, aldus Reuters.

De stap komt nadat de Syrische opstandelingen meerdere grensposten langs de grens met Turkije in beslag hebben genomen. De beslissing om de poorten te sluiten kon niet onmiddellijk worden bevestigd.

Onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen sprak vanochtend met de NOS over de situatie aan de grens: